Nova vest
Auto-moto

Sreda, 28.11.2012.

19:51

Fetel nezakonito do titule?

Nemac Sebastijan Fetel je osvajanjem šestog mesta na VN Brazila odbranio titulu šampiona Formule 1, ali je do nje možda stigao nedozvoljenim preticanjem.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Naime, Fetel je prestigao Francuza Žan-Erika Vernja, iako je na snazi bila zabrana prestizanja (žuta zastavica), ali niko nije uočio navodni prekršaj.

Fetel je tako osvojio osam bodova, a da je kažnjen sa 20 sekundi, koliko iznosi kazna za nezakonito preticanje, na kraju bi bio osmi sa samo dva boda. S obzirom da je na kraju imao tri boda više od Alonsa, Španac bi osvojio titulu.

Sve se to odigralo u ranoj fazi trke, kada se Fetel probijao posle kontakta sa Brunom Senom u prvom krugu, kada je pao na samo začelje. Tek u kasnijoj fazi trke na stazu je izašlo bezbednosno vozilo, što znači da bi i da je mladi Nemac dobio kaznu njegov zaostatak bio značajno smanjen.



Ipak, na drugom snimku, koji se pojavio nešto kasnije, navodno se vidi da je sa leve stranice redar mahao zelenom zastavicom, što bi značilo da je Fetelov manevar bio legalan.



Ferari ima rok do 30. novembra da uloži žalbu FIA, ali italijanski list "Korijere delo Sport" prenosi da je portparol Ferarija Luka Kolajani izjavio da se tim neće žaliti. Ipak, postoji mogućnost da vladajuće telo šampionata samo istraži celu situaciju do petka. U Formuli 1, inače, postoji pravilo da posle trke može da se uloži prigovori na rezultate do nekoliko sati posle trke, ali pošto to u Sao Paulu niko nije učinio, rezultati su postali zvanični.

Alonso je na tviteru prokomentarisao kontroverzno prestizanje napisavši da "čuda ne postoje, samo pravila".

U poslednjih nekoliko dana mnogo se pričalo o tome da je Fetel i Kamuija Kobajašija pretekao na nedozvoljeni način, ali su stjuarti na stazi "Interlagos" odmah posle trke odbacili tu mogućnost. Razlog za to je što je na tom delu bila istaknuta zelena zastavica, dok je u krivinama ranije na snazi bila žuto-crvena zastavica, koja vozače upozorava na na klizave uslove.

Rasplet na poslednjoj trci sezone F1 pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu