Nova vest
Auto-moto

Petak, 30.04.2010.

22:40

16. godišnjica smrti Aertona Sene

U subotu, 1. maja, navršava se 16 godina od pogibije Aertona Sene, jednog od najboljih vozača u istoriji Formule, ali i sportista svih vremena.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Brazilac, koji je poginuo tokom trke za Veliku nagradu San Marina na stazi „Enco i Dino Ferari“ 1994. godine, je ostavio neizbrisiv trag u svetu auto-moto sporta. O tome govori i podatak da su ga bivši i sadašnji vozači najprestižnijeg šampionata prošle godine proglasili za najboljeg u istoriji.

Sena je u Formuli 1 vozio od 1984. godine do tog 1. maja 1994. godine kao član Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa. Sve tri titule (1988, 1990, 1991) osvojio je u crveno-belom Meklarenu, ali pored toga upamćene su njegove vožnje po kiši, ulicama Monte Karla, kao i dueli sa mnogim legendama Formule 1 potput Najdžela Mensela i Nelsona Pikea, ali posebno sa njegovim najljućim rivalom Alanom Prostom.

Sada, 16. godina kasnije, prezime Sena je ponovo u Formuli 1 zahvaljujući njegovom sestriću Brunu, koji vozi za ekipu Ispanja rejsinga.

Senina smrt je promenila Formulu 1, kao svet sporta, a više o jednom od najboljih vozača u istoriji možete da pročitate u našoj prošlogodišnjoj temi posvećenoj 15. godišnjici događaja u Imoli „Aerton Sena, legenda koja živi“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu