Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 07.10.2007.

09:47

Drama u Šangaju, odluka u Brazilu!

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Svetski šampionat Formule 1 imaće spektakularnu kulminaciju na Velikoj nagradi Brazila, 21. oktobra. Pretposlednja trka šampionata u Šangaju donela je mnogo drame i u konkurenciji za naslov ostavila čak trojicu vozača – Hamilton ima 107, Alonso 103, a Rajkonen 100 bodova. Pobednik u Šangaju bio je vozač Ferarija Rajkonen, Alonso je na Meklarenu stigao na cilj drugi, a Felipe Masa na Ferariju treći.

Lider šampionata Luis Hamilton ispustio je prvu "meč-loptu", izletevši sa staze na šljunak u 31. krugu, u pokušaju da se dokopa boksa posle 15 minuta agonije. Hamiltona su više od pola minuta pokušavali da vrate stjuardi, ali pomeranja u šljunku nije bilo.

I pre toga, Hamilton je imao velike probleme sa gumama, zbog kojih je izgubio prvo mesto u duelu sa Rajkonenom i bio pod velikim pritiskom Alonsa, koji je razliku sa 20 sveo na nekoliko sekundi.

U pozadini velikog okršaja pretendenata na titulu odvijala se fantastična borba: Sebastijan Fetel i Vitantonio Liuci uveli su dva Toro Rosa u bodove (četvrto i šesto mesto), a između njih se ugurao Dženson Baton na Hondi.

Pre Šangaja Toro Roso nije imao nijedan bod - a Fetel je osvojio jedan, osmo mesto u SAD u bolidu BMW-a.

Bodove su osvojili još Nik Hajdfeld (BMW) i Dejvil Kultard (Red Bull). Pored Hamiltona, trku nisu završili Dejvidson, Zutil, Šumaher i Kubica. Poljak je u trenutku odustajanja, tri kruga posle Hamiltona, zauzimao prvo mesto.

Na rasplet trke značajno je uticala kiša, koja je najpre padala, pa stala, što je stazu učinila veoma teškom – na različitim delovima svaki set guma garantovano bi pravio probleme. U takvim okolnostima, između 23. i 33. kruga na stazi je viđen pravi spektakl.

U tom periodu Alonso je prestigao Masu 1 na 1, Rajkonen je posle dva kruga pritiska prestigao Hamiltona, Ralf Šumaher dva puta je izletao sa staze (drugi put bez povratka), a najspektakularniji detalj desio se kada je Rosberg izleteo u makazama između dva Renoa.

Poslednji put su tri takmičara imala izglede za titulu poslednjeg dana još u šampionata 1983, a u takmičenju Nelsona Pikea, Alena Prosta i Renea Arnua najbolji je bio Brazilac.

U slučaju jednakog broja bodova Rajkonen bi osvojio titulu, jer već ima pet pobeda, po jednu više od oba rivala (podrazumeva se da mora da ostvari bolji rezultat u Brazilu od obojice). Alonsu bi pobeda donela treću uzastopnu titulu i ako Hamilton stigne na cilj treći (oba takmičara imala bi po 113 bodova, a Alonso prednost u pobedama od 5-4). Međutim, ako Alonso osvoji neko mesto ispod prvog, Hamiltonu bi odgovarao egal, jer bi odnos pobeda bio 4-4, a u drugim pozicijama Hamilton je nedostižan sa 5-3 u odnosu na Alonsa.

1. Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari 1 sat 37 minuta 58.395 sekundi
2. Fernando Alonso (Spa) McLaren-Mercedes +9.8 sekundi
3. Felipe Massa (Brz) Ferrari +12.8 sekundi
4. Sebastian Vettel (Ger) Toro Rosso-Ferrari +53.5 sekundi
5. Jenson Button (GB) Honda +1:08.6 sekundi
6. Vitantonio Liuzzi (Ita) Toro Rosso-Ferrari +1:13.6
7. Nick Heidfeld (Ger) BMW Sauber +1:14.2
8. David Coulthard (GB) Red Bull-Renault +1:20.7
9. Heikki Kovalainen (Fin) Renault +1:21.1
10. Mark Webber (Aus) Red Bull-Renault +1:24.6
11. Giancarlo Fisichella (Ita) Renault +1:26.6
12. Alexander Wurz (Aut) Williams-Toyota +1 krug
13. Jarno Trulli (Ita) Toyota +1 krug
14. Takuma Sato (Jpn) Super Aguri-Honda +1 krug
15. Rubens Barrichello (Brz) Honda +1 krug
16. Nico Rosberg (Ger) Williams-Toyota *2 kruga
17. Sakon Yamamoto (Jpn) Spyker +3 kruga
18. Robert Kubica (Pol) BMW Sauber odustao posle 33 kruga
19. Lewis Hamilton (GB) McLaren-Mercedes odustao posle 33 krugova
20. Ralf Schumacher (Ger) Toyota odustao posle 25 krugova
21. Adrian Sutil (Ger) Spyker-Ferrari odustao posle 24 kruga
22. Anthony Davidson (GB) Super Aguri odustao posle 11 krugova

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

2 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu