Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 22.07.2007.

16:36

Alonso najbolji u "kišnom haosu"

Izvor: Željko Čačija

Autor:Željko Čačija

Default images

Aktuelni šampion F1 Fernando Alonso pobednik je trke za VN Evrope. Španac je pet krugova pre kraja prestigao Felipea Masu i došao do novog trijumfa u karijeri. Drugo mesto pripalo je Masi, a treće Veberu. Trka na stazi Nirburgring ostaće upamćena po brojnim incidentima, dvadesetomonutnom prekidu i najvećoj provali oblaka još od trke 2001.godine na stazi Sepang u Maleziji.

Deseta trka sezone počela je očekivano, svoje pozicije na čelu sačuvali su vozači Ferarija i Meklarena, Kimi Raikonen i Fernando Alonso, ali je već posle dva kruga počeo neverovatan pljusak. Na istoj, prvoj krivini, zbog velike količine vode izletelo je čak 7 vozača: Baton, Sutil, Spid, Rozberg, Dejvidson, Hamilton i Liuci. Jedini koji se nekako vratio na stazu, bio je Luis Hamilton a trku koja je prekinuta u trećem krugu, u svom debiju u Formuli 1 poveo je Markus Vinkelhok.

Posle restarta iza sigurnosnog automobila, u osmom krugu, lidersku poziciju preuzeo je Felipe Masa, drugo mesto do polovine trke držao je Fernando Alonso, a iza njega bio je Kimi Raikonen. Za Finca je trka završena odustajanjem u 35. krugu, zbog tehničkog problema. Luis Hamilton je, sa prinudno izmenjenom strategijom, vozio vrlo brzo, ali je zaostatak s početka trke ipak bio prevelik, pa prvi put u sezoni nije stigao do bodova. 

Devet krugova pre kraja, kiša je ponovo počela da pada i su svi bili prinuđeni na još jednu izmenu guma, posle čega je Fernando Alonso krenuo maksimalno agresivno, prestigao Masu u krivini "Ford" i time je pitanje pobednika bilo rešeno. Do prvog podijuma u sezoni došao je Mark Veber na Red Bulu, a odličan plasman ostvario je i Vurc, koji je na cilj stigao četvrti.

U generalnom plasmanu i dalje vodi Hamilton sa 70 poena, drugi je Alonso, sada sa samo 2 boda manje, treći Masa sa 59 bodova. Naredna trka vozi se u Mađarskoj na stazi Hungaroring.

Rezultati trke u Nirburgringu:

1. F. Alonso (ŠPA/McLaren) 2:06:26.358
2. F. Massa (BRA/Ferrari) + 8.155
3. M. Webber (AUS/Red Bull) + 1:05.674
4. A. Wurz (AUT/Williams) + 1:05.937
5. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 1:13.656
6. N. Heidfeld (NEM/BMW) + 1:20.298
7. R. Kubica (POL/BMW) + 1:22.415
8. H. Kovalainen (FIN/Renault) + 1 krug
9. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 1 krug
10. G. Fisichella (ITA/Renault) + 1 krug
11. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
12. A. Davidson (VBR/Super Aguri) + 1 krug
13. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug

Nisu završili:
14. K. Räikkönen (FIN/Ferrari)
15. T. Sato (JAP/Super Aguri)
16. R. Schumacher (NEM/Toyota)
17. M. Winkelhock (NEM/Spyker F1)
18. N. Rosberg (NEM/Williams)
19. V. Liuzzi (ITA/Toro Rosso)
20. S. Speed (SAD/Toro Rosso)
21. A. Sutil (NEM/Spyker F1)
22. J. Button (VBR/Honda)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu