Još malo do izborne tišine

Info

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2002.

16:45

Default images

U nedelju, od 7 do 20 sati, građani s pravom glasa (njih 6.555.405) moći će da glasaju na jednom od 8.000 biračkih mesta. Za one koji su zaboravili ili prvi put koriste svoje ustavno pravo, glasa se tako što se zaokruži redni broj ispred imena jednog od jedanaestorice predsedničkih kandidata.
Na glasanje se nosi obavezno lična karta, pasoš ili saobraćajna dozvola. Birač uzima glasački listić tek pošto se potpiše u birački spisak a nakon toga mu se specijalnim nevidljivim sprejom obeležava kažiprst desne ruke (sprej je vidljiv samo pod specijalnim čitačem, a onemogućava birača da dva puta glasa). Glasački listić, na kojem je zaokruženo samo jedno ime, birač ubacuje u providne glasačke kutije.

Toliko od birača. Onda na scenu stupaju birački odbori koji broje glasove, prave zapisnik, koji potpisuju svi članovi odbora, i u roku od najviše 18 sati šalju ga izbornoj komisiji, koja opet izbroji glasove i zapisnik dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 72 sata od zatvaranja biračkih mesta.
RIK će objaviti podatke u roku od 24 sata (od kada primi izveštaje komisija). Ali, već nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta znaće se, na osnovu preliminarnih rezultata, da li je Srbija dobila predsednika.

Od jedanaestorice predsedničkih kandidata prvi čovek Srbije postaće samo onaj koji osvoji većinu glasova birača (pod uslovom da je na izbore izašlo više od polovine upisanih) što znači više od 3.277.703 građana s pravom glasa.
To je prvi krug predsedničkih izbora u kome, bar po proceni analitičara, teško da ćemo dobiti predsednika. Drugi krug glasanja održaće se, u tom slučaju, za 15 dana, i tada će se za prestižnu funkciju boriti dvojica koja su osvojila najveći broj glasova. I u drugom krugu pravila za pobedu su ista: većina glasova pod uslovom da je izašlo više od polovine registrovanih birača.
Šta će se dogoditi ukoliko ni tada ne dobijemo predsednika? U tom slučaju predsednik Skupštine Srbije raspisuje nove predsedničke izbore u roku od 60 dana. A onda, sve iz početka: kandidature, potpisi i nove pare iz budžeta za svakog „overenog“ kandidata. l

Biračko telo

Biračko telo Srbije na proteklim izborima nikada nije „padalo“ na 6,5 miliona, kako je ovoga puta. Manje birača obrazlaže se „izdvajanjem Kosmeta“, ali se istovremeno postavlja pitanje kako je RIK znala koliko ima ukupno Albanaca s pravom glasa kada taj podatak ni ranije u potpunosti nije bio tačan. Na predsedničkim izborima 1997. godine bilo je 7.188.544 birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: