Gde je tu Srbija? Deset najboljih država za život u 2020. godini

Institut za ekonomiju i mir analizirao je 163 države sveta i teritorije u kojem živi 99,7 odsto populacije kako bi odabrali najmirnija mesta za život.

Izvor: B92

Nedelja, 15.11.2020.

16:00

Gde je tu Srbija? Deset najboljih država za život u 2020. godini
Foto: Depositphotos / Syda_Productions

Lista najmirnijih mesta za život Global Peace Indexa 2020 napravljena je na temelju tri glavnih kriterijuma: društvene sigurnosti, količine unutrašnjih i međunarodnih sukoba te stepena militarizacije.

Analiza je pokazala i da su najmiroljubivije nacije one koje imaju snažnu valutu, veliku količinu stranih ulaganja, niže kamatne stope, političku stabilnost, ali i lični osećaj sreće.
Foto: Depositphotos/ oatstocker
Desetu godinu zaredom titula najmirnije zemlje sveta dodeljena je Islandu.

U državi živi oko 365.000 stanovnika, pa Islanđani nemaju svoje vojske. Imaju nisku stopu zločina u zemlji, visoku stopu zaposlenosti, impresivan obrazovni sistem i sistem socijalne pomoći. Čak 97 odsto građana opisuje se kao pripadnici srednje ili visoke radničke kase.

Brzo su reagovali i na prvi talas pandemije koronavirusa te zatvorili svoje granice kako bi smanjili širenje opasne bolesti.

Novi Zeland našao se na drugom mestu lestvice najmiroljubivijih država sveta, a treće mesto dodeljeno je Portugalu.

Evropske zemlje najbrojnije na vrhu

Najveći broj na popisu top 10 zemalja najmirnijih mesta za život dolazi iz Evrope. Uz Island i Portugal na lestvici se nalaze i Austrija, Češka, Danska te Švajcarska. Šesto mesto rezervisano je za Kanadu, sedmo za Singapur, a na devetom se nalazi Japan.

Srbija se nalazi na 51 mestu, dok su zemlje regiona rangirane ovako: Slovenija 11. mesto, Hrvatska 26. mesto, Crna Gora na 69. mestu, a Bosna i Hercegovina je 79. na popisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

237 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: