Srbi ne odustaju od letovanja: 22 kilometra morske obale rešenje za zatvorene granice

Čini se da je odluka BiH da državljani Srbije mogu bezuslovno da putuju u ovo zemlju, dovela do toga da Neum postane prava turistička atrakcija ove godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2020.

12:43

Srbi ne odustaju od letovanja: 22 kilometra morske obale rešenje za zatvorene granice
Foto: Depositphotos / jana_janina

Savet ministara BiH je odlučio da otvori granice za sve susedne zemlje, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Za državljane drugih zemalja za ulazak u BiH je potreban negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati, a otvoreni su i aerodromi u BiH.

Naši državljani prepoznali su Neum, kao jedno od retkih mesta kojeg se, u vreme pandemije, možemo domoći sa srpskim pasošima. Još su u junu srpski turisti krenuli ka ovoj "kovid free" destinaciji, a sudeći po popunjenosti kapaciteta, ovog leta more u BiH postaje glavna atrakcija.
Foto: Depositphotos / pixeldreams
Uokvirena sa svih strana hrvatskom morskom obalom, ova obala ima samo 22 kilometra morske obale, što je čini drugom najmanjom obalom na svetu, odmah nakon Monaka, a na njoj leži jedan jedini grad, mali Neum.

Neum je grad u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na Jadranskom moru, i jedini je izlaz Bosne i Hercegovine na Jadran.

Udaljenost Neuma od Dubrovnika je 70 km, od aerodroma Dubrovnik 90 km, od Mostara 70 km, od železničke stanice Ploče i Metković po 30 km. Nalazi se naspram poluostrva Pelješac.

Prednosti Neuma u odnosu na Dalmaciju bile bi prilično niske cene smeštaja i životnih namirnica, kao i manja gužva, a u jeku sezone obično može da se nađe noćenje za 10 evra.
Foto: Depositphotos / jana_janina
Što se cena tiče, privatni smeeštaj može se naći ukoliko ste spremni da platite od 20 do 40 KM po krevetu (10 do 20 evra).

S druge strane, cene u hotelima uglavnom su 80 KM po osobi (40 evra), i to na bazi polupansiona.

U odnosu na isti datum prošle godine, tamo boravi 500 gostiju više i to u hotelima. Rekla je to za Dnevni avaz Ankica Bogdanović iz Turističke organizacije Neum, istakavši da su skoro svi hotelski kapaciteti popunjeni, dok je u privatnom smeštaju popunjenost 80 odsto.

"Za vikend je to bilo i 95 odsto, a naročito dobru popunjenost beleže privatnici uz more. I tu se još može naći mesta, a dosta slobodnih kapaciteta imaju objekti iznad magistrale", objasnila je.

Ovog leta, ovo more tek postaje glavna atrakcija, pa su tamošnji hotelijeri s razlogom brinuli da li će imati kapaciteta da smeste sve goste.
Foto: Depositphotos / khurrammumtaz
Srednje mesečne temperature mora na površini kreću se oko 13 stepeni u januaru do 29 u julu i avgustu. Povoljni klimatski uslovi omogućuju, pored kupanja i sunčanja, gotovo tokom 7 meseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski vazduh, šetnje obalom, te bavljenje raznim sportovima na vodi itd.

Klima u Neumu je mediteranska, sa dugim i vrućim letima i kratkim blagim zimama. Srednja godišnja temperatura je 16 stepeni, a Neum spada u najtoplije gradove BiH uz Trebinje i Mostar.

Neum ima oko 260 sunčanih dana godišnje, a turistička ponuda ovog malog letovališta proteže se i na arheološka nalazišta, netaknutu prirodu, kao i gastronomsku ponudu svojih restorana i taverni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: