Rusko ostrvo pod velom tajni: Mesto gde je otkrivena vakcina protiv kuge

Između Sankt Peterburga i Kronštata nalazi se tvrđava Aleksandar I. Sagrađena je na veštački napravljenom ostrvu 1845. godine i u potpunosti je okružena vodom ili ledom, u zavisnosti od godišnjeg doba.

Izvor: B92, express.hr

Četvrtak, 02.04.2020.

13:02

Rusko ostrvo pod velom tajni: Mesto gde je otkrivena vakcina protiv kuge
Foto: Depositphoto/ a_medvedkov

Kroz svoju burnu istoriju, to je bilo pomorsko izviđačko mesto, mesto za odlaganje šuta, uglja i drugih materijala, ali, što je možda najzanimljivije, mesto na kome se razvijala vakcina protiv kuge.

Ostrvo su napravili tako što su nanizali grede u morsko dno da bi "držali" podlogu od betona, peska i slojeva granita. Na tim temeljima su izrađeni zidovi od opeke i granita. Kompleks se sastoji od glavne zgrade sa centralnim trgom, hiljadu vojnika moglo je da stane u ovu eliptičnu trospratnicu, a bilo je smešteno i stotinu topova.
Foto: Depostphotos/GrinPhoto
Iako je tvrđava u sjajnom položaju da brani grad, nikad nije bila u direktnoj borbi. Upravo zato što se nije pokazala kao korisno vojno utvrđenje, odmah je ušla u uži izbor za mesto istraživačkog centra i laboratorija.

Krajem 19. veka Aleksandar Jersin je otkrio patogen kuge (1884), a ruska vlada je odmah formirala posebnu komisiju za sprečavanje širenja bolesti i naučni tim koji se bavi "bakteriologijom". Izolacija tvrđave pokazala se idealnom za smeštaj naučnika i oni su pušteni da rade. Prostori su prvi put pretvoreni u laboratorije u januaru 1897. godine - bili su deo Imperijalnog instituta za eksperimentalnu medicinu.
Izgradnju laboratorije i obnovu tvrđave finansirao je vojvoda Aleksander Petrović.

Građevina je obuhvatala sve, od velikih peći za kremiranje životinja na kojima su vršeni eksperimenti, do izolovanih prostorija, biblioteke i konjušnica, gde je testiran serum ili vakcina. Embed from Getty Images Razvoj vakcine je bio glavni cilj u kom su uspeli i navodno su godinama radili na imunizaciji protiv kolere, tetanusa, tifusa i niza infekcija izazvanih stafilokokom i streptokokom.

Nakon što su je preuzeli komunisti 1917, laboratorija u tvrđavi je zatvorena, a stručnjaci su preseljeni u institucije širom države. Danas tamo ruska mornarica skladišti opremu i popravlja velike brodove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: