Rekordna suma koju su Srbi ove godine ostavili na letovanju

Sa više od 1.000 čarter-letova sa Aerodroma "Nikola Tesla" i najmanje 10.000 autobuskih polazaka ka grčkim letovalištima, ova turistička sezona se smatra rekordnom.

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2018.

10:29

Rekordna suma koju su Srbi ove godine ostavili na letovanju
Amorgos / thinkstock

Naši turisti su u predsezoni, prema podacima Narodne banke Srbije, u inostranstvu potrošili 593 miliona evra, što je 12,8 odsto više nego lane. Avioni sa srpskim turistima ovog leta sletali su na 29 destinacija, a najviše u Grčkoj - na 14 grčkih aerodroma. To se odrazilo i na potrošnju, jer su naši turisti, u predsezoni, na Egeju ostavili 190 miliona evra. Do kraja sezone očekuje se da će dostići 450 miliona evra, više nego lane.

U Tivat avionom

Prošle godine je povratnim letovima iz Beograda za Tivat putovalo 218.682 putnika, a ove godine se na ovoj relaciji očekuje povećanje od oko sedam odsto. Naime, tokom ovogodišnje sezone, crnogorska avio-kompanija je pored tri svakodnevna leta, uvela i dodatna četiri nedeljna polaska, što dovoljno govori o velikom interesovanju i tražnji.

“Ovog leta je prodaja aranžmana za Grčku slabija nego lane, jer su početak sezone usporili kiša, poplave i požari, ali i zbog toga što su dve velike agencije propale“, kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA za „Novosti“ – “Očekujemo pad broja turista od oko od pet odsto u odnosu na lane. Ipak, opet očekujemo da se oko 700.000 srpskih turista kupalo na Egeju.“
Perast / thinkstock
U Grčku je, dakle, 150.000 srpskih turista otputovalo avionom, a pola miliona autobusima i svojim kolima. Tačan broj autobuskih polazaka je nemoguće utvrditi, ali pouzdano se zna da je sa "Lastinog" parkinga u Beogradu krenulo 3.000 autobusa. Međutim, beogradske agencije su organizovale polaske i sa BAS-a, ispred "Arene", ali i sa parkinga raznih šoping-centara. Ukupno, procenjuje se da je oko 10.000 autobusa sa srpskim turistima prešlo Evzoni.

Zanimljivo je da je Turska ove godine ponovo doživela pravi "bum" među srpskim turistima. U ovoj zemlji je letovalo oko 80.000 srpskih turista! Naime, 331 čarter-let obavljen je samo za Antaliju, a naši avioni su sletali i u Izmir i Dalaman. Dakle, oko 30.000 srpskih turista je u Tursku otišlo avionom, a čak 50.000 autobusom!

“Turska je skočila 60 odsto u odnosu a lane, kao i Egipat u kojem je letovalo oko 30.000 naših ljudi“, napominje Seničić – “Broj naših turista u Egiptu će biti još veći, jer sezona na Crvenom moru nije završena. Broj naših turista u Španiji i Italiji je kao i lane, po oko 3.000 putnika."

Nažalost, srpskih turista u Tunisu je svake godine sve manje, pa je od maja do avgusta u ovoj lepoj zemlji letovalo samo oko 1.000 srpskih gostiju. Ovo je katastrofalan podatak kada se uzme u obzir da je pre "arapskog proleća" u Tunisu bilo i po 26.000 naših gostiju.

Put Kipra nedeljno je bilo devet letova, a kada se oduzmu tranzitni putnici, na ovom ostrvu je letovalo oko 5.000 naših turista.

Pretpostavlja se da oko 100.000 srpskih turista sa juga zemlje letuje u Bugarskoj, ali ovaj broj je nezvaničan i neproveren. Slično je i sa Hrvatskom, u koju najviše putuju građani Srbije koji su u toj zemlji nekada imali imovinu.
Bodrum / thinkstock
I stranci stižu čarterima

Ova godina karakteristična je i po interesovanju inostranih turista da organizovano putuju u Beograd i Srbiju.

Izraelske avio-kompanije "Izrer erlajns" i "Arkija erlajns" imaju svakodnevne letove iz Tel Aviva. Kao i lane nastavlja se i serija letova iz Izmira "Saniekspres" koja dovodi turske turiste u Srbiju. I tri iranske avio-kompanije, zahvaljujući ukidanju viza, dovode turiste iz Irana u Beograd.

Milioni ostali u Antaliji

Naši turisti su do jula u Turskoj već potrošili 45 miliona evra, koliko su ostavili za celu prošlogodišnju sezonu!

I turski gosti su u našoj zemlji počeli da troše, pa su među deset najbrojnijih turista u Srbiji. Od izraelskih turista Srbija je lane zaradila 88 miliona evra, dok su naši putnici u ovoj zemlji ostavili samo četiri miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: