Norveška: Zemlja socijalne jednakosti

Iako je Kraljevina Norveška veoma skupa zemlja, statistike kazuju da je ona jedna od zemalja sa najvišim standardom; norveške zarade su među najboljim u Evropi, a država, uprkos očiglednom socijalnom raslojavanju i sve većem broju imigranata, nastoji da očuva princip socijalne jednakosti. U njihovom društvu nema hijerarhije ni straha od pretpostavljenih, a odluke se često donose konsenzusom.

Izvor: Izvor: danas.rs, Autor: Ljiljana Maletin Vojvodiæ

Sreda, 22.08.2012.

08:50

Default images

Norvežani, inače veoma strpljivi, neformalni, i na prvi pogled uzdržani ljudi, obožavaju boravak u planinskim brvnarama, nordijsko skijanje i planinarenje i pokazuju duboko poštovanje prema prirodi. Još je Isidora Sekulić pisala o lepoti norveških fjordova, planina i jezera, i „ljubavi protestantskog severa prema cveću“ kao i prema sopstvenoj tradiciji: Grigu, Munku, Ibsenu...

No mada je Knut Hamsun internacionalno najpoznatiji norveški pisac, cenili su ga i Henri Miler, Tomas Man pa čak i Lenjin. Kada spominju svoje klasike, Norvežani radije govore o Sigrid Unset i Ameli Skram, ne zaboravljajući da je Hamsun, inače protivnik angloameričke kulture, oduševljen Dostojevskim i Ničeovom idejom natčoveka, nakon Hitlerovog samoubistva, napisao nekrolog u kojem ga naziva reformatorom. Kao i da je Nobelovu nagradu koju je 1920. godine dobio za Blagoslov zemlje poklonio Gebelsu uz reči: „Primite moje izvinjenje. Moja Nobelova nagrada za vas nema koristi, ali ona je jedino što Vam mogu poslati.“

Očigledno je da je Hamsun veliki pisac, da su Glad i Pan antologijska dela, da Hamsun nije učestvovao u zločinima i da je priča o odnosu ideologije i umetnika arhetipska. No, činjenica je da su Norvežani svesni prošlosti i opasnosti (neo)fašističke ideologije. Uostalom, 22. jula, prošle godine, dogodio se masakr koji je počinio desničarski, antiimigrantski orijentisan monstrum Brejvik.

Uprkos socijalnom raslojavanju, problemima sa alkoholizmom i sve većem broju razvedenih parova, Norveška je zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava, koja se s posebnom pažnjom stara o trudnicama, starima i bolesnima, zemlja koje se još uvek zasniva na veri u porodicu, pojedinca u njegovu čestitost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: