Zašto se psi valjaju u travi?

Ukoliko ste vlasnik psa, sigurno ste primetili da on obožava da se valja u travi i zapitali ste se zašto je to tako?

Izvor: Izvor: Zivotinje.rs

Četvrtak, 15.01.2015.

08:54

Default images

Većina stručnjaka veruje da postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih psi ispoljavaju ovakvo ponašanje. Saznajte i vi…

Nasleđe od vukova

Prema jednoj teoriji koja objašnjava valjanje u travi, ponašanje je nasleđeno od daljih rođaka pasa - vukova. Kada vuk naiđe na novi miris, on prvo onjuši, a zatim se uvalja kako bi miris ostao na njegovom telu, naročito oko lica i vrata. Kada se vrati u čopor ostali članovi ga pozdravljaju i temeljno istražuju miris.

Uklanjanje neželjenih mirisa

Odmah nakon što ste okupali psa, on se uvaljao u travu ili prljavštinu. Da li vam ovo zvuči poznato? Samo zato što mi mislimo da nešto lepo miriše ne znači da će se i psi složiti. Svaki pas je drugačiji i zato teba istražiti različite šampone dok ne pronađete miris koji se dopada i vama i psu.

Ublažavanje svraba

Potreba vašeg psa za valjanjem u travi može biti pokazatelj zdravstvenog problema koji izaziva svrab. Ovo mogu uzrokovati kožne alergije, ujedi buva ili krpelja. U tom slučaju, potražite pomoć veterinara.

Opsesivno ponašanje

Konstantna potreba za valjanjem u travi može biti simptom opsesivno kompulzivnog poremećaja. Pažljivo posmatrajte kako biste uočili koje stvari i mirisi uzbuđuju nos vašeg psa. Kada vidite da će se u to uvaljati,pozovite ga da dođe, a zatim preokupirajte njegovu pažnju zabavnom igrom.

Da li valjanje u travi može biti opasno?

Ono što se nalazi u travi može biti opasno. Buve i krpelji, koji mogu biti nosioci bolesti, često se tokom cele godine kriju u travi i šumovitim predelima. Takođe, iz trave, prašine i prljavštine vrebaju bakterije, virusi i paraziti. Budite sigurni da je pas vaš pas zaštićen od buva i drugih parazita, kao i da je redovno vakcinisan. Ako osetite da nešto nije u redu, ne odlažite, odvedite psa kod veterinara.

Izvor: zivotinje.rs
Foto: Tormod Fjeldskår / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: