CSI ljubimac - za one koji ne kupe za psom

Forenzičke metode mogle bi uskoro biti korišćene širom sveta kako bi očistile ulice od psećeg izmeta. Tehnologija koju već koriste u nekim gradovima u Italiji stigla je i u SAD, pa se neodgovorni vlasnici koji ne kupe za svojim psom otkrivaju posle DNK testiranja.

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2014.

11:48

Default images

"Ovo će se raditi u celom svetu", kaže Erek Majer, portparol kompanije Pu prints.

Ćerka kompanija "Bio pet vet" laboratorije bavi se testiranjem DNK iz uzoraka pokupljenih sa ulice, a rezultati se koriste za otkrivanje onih koji ne čiste za sobom i svojim ljubimcem u 43 savezne države u SAD, u Kanadi, Singapuru i Izraelu.

"Još nemamo uzorke iz Vajominga. Tamo ima puno trave, a ne toliko mnogo pasa", kaže Majer.

Proces ima dva koraka - prvo se psi registruju u posebnoj bazi, nakon uzimanja briseva i izdvajanja DNK koda, a zatim se pristigli uzorci traže u bazi.

Kako kažu stručnjaci, sama činjenica da su psi registrovani tera vlasnike da budu odgovorniji.

"Snabdevamo gradove korisnike sa opremom za prikupljanje uzoraka. Kada uzorci stignu, mi uradimo DNK profilisanje, a za sve to je dovoljan uzorak veličine vrha palca. Preciznost je skoro stoprocentna", kaže Majer.

Kada rezultati stignu, "krivcima" se uz rezultate šalju i kazne.

U pionirskom Napulju, kazna je čak 500 evra.

Zbog dostupnosti tehnologije, za držanje ljubimca u nekim delovima grada je neophodno njihovo registrovanje u DNK bazama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: