Šta raditi u slučaju ujeda zmije?

S porastom temperature povećan je i broj zmija, pre svega u gradskim sredinama. Mirko Mijanović, kragujevački zmijolovac,kaže da razloga za paniku nema jer se u većini slučajeva radi o zmijama neotrovnicama.

Izvor: B92

Subota, 18.06.2016.

18:40

Šta raditi u slučaju ujeda zmije?

Foto: Chris Luczkow / Flickr.com

Reakcije zmija su nepredvidive, kaže iskusni kragujevački zmijolovac Mirko Mijanović. Zmije skoro nikada ne napadaju prve, jedino ako ih čovek nagazi ili se osete ugroženo, objašnjava Mirko i kaže da ne bi trebalo paničiti ni ukoliko ih nađete u kući.

“Ako ne prepoznajete vrstu zmije, najbolje je izaći i potražiti pomoć. Ove godine imam informacije, pošto ljudi znaju da ih hvatam, da se u okolnim mestima pojavljuje veliki broj zmija. To znači da one migriraju. Pretežno su u pitanju smukovi koji migriraju prema naseljenim mestima jer tamo ima glodara. One ne idu da bi se sklonile od kiše i slično, one idu za plenom, kaže Mijanović.

Svaki ujed zmije tretira se kao moguć ujed otrovnice. Najbitnije je da se miruje, da se cirkulacija ne bi ubrzavala i otrov rasejavao organizmom, kažu lekari kragujevačke Hitne pomoći i ističu šta ni slučajno ne bi trebalo raditi u ovim situacijama.

“To je zasecanje, isisavanje, ceđenje krvi, isisavanje otrova. Sve ono što se kao vidi u filmovima nikako ne bi smelo da se radi. Naročito ne priručnim sredstvima jer ako svaki ujed tretiramo kao potencijalni ujed otrovnice, u tom slučaju, prvo oni koji pruže prvu pomoć, koji krene da isisava otrov, prosto može samom sebi da naškodi”, kaže Jelena Milanović, zamenica direktora Hitne pomoći u Kragujevcu.

Kragujevački ljubitelji prirode vode računa kuda idu. Ipak, ima i onih koji se itekako plaše zmija.

“Izlazila je i na put. Videli smo je na pet, šest metara. I onda smo se vratili nazad kući. Nismo smeli da prođemo prema jezeru”, kaže Radovan Maksić iz Kragujevca.

“Uglavnom pecam tamo gde nema zmija u toj meri u kojoj ima. Ako već idem tamo gde zmija može da me zatekne, ne idem sam”, objasnio je Srđa Rihterović.

Na našem podneblju najčešće zmije otrovnice su šarka i poskok. Srećom njihovi ujedi nisu česti. U Kragujevcu se u devedeset i devet posto slučajeva radi o ujedu neotrovnica ili tzv. kućnim zmijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: