Četiri nove knjige Roalda Dala

Beogradski izdavač "Beli put" objavio je četiri nove knjige Roalda Dala (1916-1990), jednog od najvećih književnika za decu i mlade, uzastopnog dobitnika nekoliko priznanja “Autor godine” u Velikoj Britaniji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.09.2010.

21:54

Default images

Četiri nova Dalova romana "Džejms i džinovska breskva", "Samostalni let", "Dečak" i "Deni, prvak sveta" izdavač je predstavio u Galeriji Evrocentra u prisustvu učenika četvrtog razreda beogradske Osnovne škole "Vuk Karadžić" koji su nakon promocije učestvovali u kvizu znanja o Dalu i njegovom delu.

Sa četiri nova romana "Beli put" je objavio ukupno 11 knjiga poznatog autora koji je tokom gotovo pola veka, osvojio više desetina nagrada, uključujući i "Nagradu za najbolju knjigu u Velikoj Britaniji u proteklih 20 godina” (1997), "Omiljenu dečju knjigu" (1998) i "Milenijumsku nagradu za dečju knjigu” (2000, za roman "Čarli i fabrika čokolade").

Knjige tog osobenjaka burnog života, inspirisane detinjstvom, nastajale su od prvih pisama majci, potom iz pisama iz Afrike gde je radio kao zastupnik naftne kompanije "Šel" da bi potom ostvario svoj san da leti i postao pilot Kraljevskih vazdušnih snaga tokom Drugog svetskog rata.

Romani plodnog pisca koji je sporo, pedantno pisao a neverovatno ispunjeno živeo, oženjenog holivudskom glumicom Patrišom Nil, koju je "preoteo" od Garija Kupera i sa kojom je imao petoro dece, prevedeni su na 37 jezika.

Dal se svrstava među najveće, najvoljenije i najprodavanije pisce dečje književnosti. Njegovi romani "Čarli i fabrika čokolade", "Džejms i džinovska breskva", "Matilda", "Veštice" i "Deni, šampion sveta" dostigla su status klasika a popularnost je još veća nakon filmskih verzija njegovih romana.

Pažljivim slušanjem urednika "Belog puta" Kate Vuletić i prevoditeljke četiri nova romana, Jelene Katić Živanović, osnovci su za svoju školu svakim tačnim odgovorom osvojili jednu od Dalovih knjiga.

Kviz sa 20 pitanja o velikanu svetske knjizzevnosti Dalu je u toku, pitanja se mogu naći u Klubu čitalaca u Kondinoj 16 u Beogradu, gde se šalju odgovori, a svako ko odgovori tačno na njih dobiće na poklon jednu Dalovu knjigu.

Izdavač je raspisao i literalni konkurs sa temom "Svetovi Roalda Dala" namenjen osnovcima.

Najuspešniji učesnici dobiće vredne nagrade: štampače, fotoaparate i komplete izdanja "Belog puta" koji će im biti uručeni na štandu izdavača na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: