Tribina o romanu "Ubiti pticu rugalicu"

Osma tribina Laguninog književnog kluba biće održana prvog petka u oktobru, a za temu će imati klasik svetske književnosti, roman „Ubiti pticu rugalicu“ Harper Li.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

13:26

Default images

Drugog oktobra od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u o romanu će govoriti prevodilac Marko Mladenović, Milena Vladić Jovanov, profesorka na Katedri za opštu književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, spisateljica i novinarka Ana Vučković i psihoterapeut Zoran Milivojević. Biće reči o aktuelnost romana „Ubiti pticu rugalicu“, o tome zašto je Harper Li morala da napiše ovu knjigu, koja je simbolika „ptice rugalice“, ali i o mestu romana „Ubiti pticu rugalicu“ u savremenoj američkoj i svetskoj književnosti, o malograđanskom moralu i moralu u malim zajednicama, o problemu vaspitavanja i suočavanja dece sa istinom i kako se odnositi prema nepravdi.

Roman „Ubiti pticu rugalicu“ američke spisateljice Harper Li prvi put je objavljen 1960. i govori o devojčici Žan-Luizi Finč (poznatoj kao Skaut) i njenom bratu Džeremiju Finču (poznatom kao Džem) koji žive na jugu SAD-a sa svojim ocem advokatom Atikusom Finčom. U romanu Atikus brani crnca koji je optužen za silovanje belkinje.

Ovo je pre svega roman o odrastanju, o doživljavanju sveta deteta koje počinje da shvata razliku između dobra i zla, o suočavanju sa svetom koji nije uvek dobronameran i naklonjen ni deci a kamoli odraslima, pa potom i delo o rasizmu, društvenim nepravdama i njihovom poreklu, predrasudama i njihovoj pogubnosti.

Roman je nagrađen Pulicerovom nagradom 1961. i predstavlja jedno od najpopularnijih i najčitanijih dela američke književnosti. Ovo klasično delo koje književna kritika visoko vrednuje prodato je u desetine miliona primeraka i prevedeno je na mnoge jezike. Roman je adaptiran u istoimeni film koji je 1962. godine dobio nekoliko Oskara, u režiji Roberta Muligana i sa Gregorijem Pekom u ulozi Atikusa.

Do 2. oktobra roman „Ubiti pticu rugalicu“ biće na popustu od 30% u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

Očekujemo vas!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: