Pračetov oproštaj uz posthumni tvit

Čuveni britanski pisac, autor serijala "Diskvet" i jedan od najtiražnijih britanskih pisaca svih vremena, ser Teri Pračet, umro je u 67. godini života.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2015.

16:23

Default images
Foto: Luigi Novi/Wikimedia.com

Pravo ime Terija Pračeta je Terens Dejvid Džon Pračet i rođen je 1948. godine u engleskom gradu Bikonsfildu.

Najpoznatiji je po serijalu knjiga komične fantastike „Disksvet“. One su se prodale u tiražu od 60 miliona primeraka i prevedene su na 33 jezika. Serijal „Disksvet“ sadrži preko 30 knjiga.

Teri Pračet je tokom karijere objavio 77 knjiga. Po njegovim romanima su snimani filmovi, pravljeni stripovi i pozorišne predstave.

On je devedesetih godina prošlog veka bio najtiražniji britanski pisac, a ukupno je prodao više od 90 miliona knjiga.

1998. godine je dobio Orden Britanske imperije za zasluge u literaturi, odnosno titulu ser. Tom prilikom je u svom šaljivom stilu izjavio:

„Pretpostavljam da se zasluge u literaturi sastoje u uzdržavanju od pisanja literature“.

U decembru 2007. je objavio da boluje od Alchajmerove bolesti.

Imao je nalog na Tviteru i jedan je od prvih pisaca koji je komunicirao sa svojim čitaocima putem interneta. Kada je umro, na njegovom nalogu na Tviteru pojavila se poruka „The end“ (kraj).

Preminuo je u svom domu okružen svojom porodicom dok je mačka spavala uz njegove noge u krevetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: