Kome smetaju dnevnici Ane Frank u Tokiju?

Veliki broj primeraka knjige Ane Frank "Dnevnik mlade devojke", koji su se nalazili u bibliotekama u Tokiju, su uništeni, saopštili su japanski zvaničnici.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

11:35

Default images

Stranice u najmanje 250 primeraka čuvenog dnevnika ili publikacija koje sadrže biografiju Ane Frank, nacističkih progona Jevreja i sličnih tema su pocepane, prenela je agencija AFP. Tačan broj biblioteka koje su bile meta vandalizma još uvek se ne zna, rekao je šef saveta bibliteka u japanskoj prestonici Satomi Murata, koji je dodao da se ne zna ni ko je to učinio niti zbog čega.

"Nikada ranije se nešto slično nije dogodilo u tokijskim bibliotekama," dodao je on.

Memorijalni centar o holokaustu "Centar Simon Vizental" na svom sajtu izrazio je šokiranost i zabrinutost zbog vandalizma u Japanu.

"Geografski obim tih incidenata izrazito sugeriše na postojanje organizovanih napora da se ocrne sećanja na najpoznatiju ubijenu jevrejsku devojčicu od ukupno 1.5 miliona jevrejske dece koju su ubili nacistitokom holokausta u Drugom svetskom ratu", navedeno je u saopštenju rabina u Centru Abrahama Kupera.
BETA/AP Photo/Koji Ueda
Kuper je zatražio od japanskih vlasti da ulože napore u otkrivanju počinioca, istakavši da "samo ljudi prožeti mrznjom i neprijateljstvom mogu da unište Anine istorijske reči ohrabrenja, nade i ljubavi".

Dnevnik, koji je napisala devojčica Ana Frank koja se od nacista krila sa porodicom dve godine u skrovištu u Amsterdamu, upisan je 2009. godine u registar Uneska "Sećanje sveta" u kojem se nalaze dela od univerzalnog značaja.

Ana i njena porodica otkriveni su na osnovu dojave i deportovani u koncentracioni logor, gde je Ana umrla od tifusa početkom marta 1945. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: