Gramofonske ploče se prodaju bolje od CD-ova

Prvi put u poslednjih 30 godina se u Sjedinjenim Američkim Državama gramofonske ploče prodaju bolje od kompaktnih diskova, objavila je američko diskografsko udruženje RIAA.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2020.

14:20

Gramofonske ploče se prodaju bolje od CD-ova
Foto: Getty Images, Tim Boyle / Staff

U prvoj polovini 2020. godine obožavatelji muzike potrošili su 232,1 miliona dolara na ploče, a na CD-ove 129,9 miliona.

Ukupna prodaja fizičkih nosača zvuka je pala za 23 odsto u odnosu na prošlu godinu, što RIA pripisuje zatvaranju muzičkih prodavonica u vreme pandemije.

Ploče su u ukupnoj prodaji fizičkih nosača zvuka učestvovale sa 62 odsto, što je odličan podatak za ljubitelje vinila, čiji su povratak podstakli kolekcionari i "hipsteri", nostalgični za stranom A i stranom B.

Ipak, to je kap u moru zarade koja se ostvaruje strimingom, koji u ukupnoj prodaji muzike utiče sa čak 85 odsto. Prihodi striming-platformi, poput "Spotifaja", "Epl mjuzika" i "Amazona" iznosili su 4,8 milijardi dolara.

Zatvoreni u kućama tokom pandemije, ljubitelji muzike su se sve češće pretplaćivali na takve platforme i broj njihovih korisnika dosegao je 72 miliona, odnosno 24 odsto više nego u prvom delu 2019.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: