Kultura

Sreda, 01.03.2017.

21:15

Lubardina slika "Fantastična zver" ponovo u Beogradu

Slika "Fantastična zver" ("Besta fantastica"), remek delo slavnog slikra Petra Lubarde, predstavljena je večeras u zgradi Eurolasolana na Andrićevom vencu u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Lubardina slika
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Lubarda je sliku naslikao 1953. godine u Beogradu.

Posle samo nekoliko meseci slika je otkupljena u Bijenalu u Sao Paolu, i posle 64 godine se vraća u grad u kojem je nastala.

Kolekcionari Dušan Klepić i Vladimir Krstović vratili su čuvenu sliku u grad u kojem je i nastala.

Na večerasnjem predstavljanju slike u Beogradu okupilo se mnogo ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Okupljene je prvo pozdravio glavni urednik Blica Predrag Mihailović

"Povratak ovakve slike bio bi prvorazredni kulturni događaj ne samo u Beogradu već u bilo kojem gradu u Evropi. Proča o ovom remek delu koja traje već 65 godina je neverovatna i kada je do naše redakcije stigla informacija da bi mogli da budemo partneri u promociji povratka jedne ovakve slike u Beograd sa zadovoljstvom smo to prihvatili", kazao je Mihailović.

Istoričar umetnosti i autor publikacije "Besta fantastica" Jerko Denegri istakao je da je povratak remek dela Petra Lubarde veliki događaj za našu kulturnu sredinu.

"Drago mi je da su kolekcionari ušli u trag ove slike i da je na kraju donesu u sredinu u kojoj je nastala. Ova slika pripada jednom posebnom ciklusu Petra Lubarde, nizu slika mkoje su prikazane u Bijenalu u Sao Paolu. Posebno je interesantno kako je nova slika dospela na Bijenale u Sao Paolu jer slikava kulturnu politiku ondašnje Jugoslavije koja posle svih političkih zbivanja pokušava da nađe svoje mesto u svetu moderne umetnosti" kazao je Denegri.

Dušan Klepić je napomenuo da pripada trećoj generaciji kolekcionara

"Ušli smo slici u trag i Jerko Denegri mi je mnogo pomogao da je pronađemo" kazao je Klepić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: