Tjeri Fremo: Filmski klasici i Springstin

Za Tjerija Fremoa (Thierry Frémaux), direktora i glavnog selektora Kanskog festivala, gledanje filmova je posao i uživanje. Čovek koji svake godine odgleda skoro sve što iole vredi u svetu filma, u slobodno vreme ide u - bioskop.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2012.

10:35

Default images

„Imam prilično staromodan ukus”, kaže Fremo na početku razgovora za B92 vođenog na Kustendorf festivalu. „Volim da čitam poeziju i često gledam filmske klasike iz pedesetih. Što sam stariji sve se više vraćam u prošlost. Kao direktor Instituta Limijer u Lionu imam pristup samom izvoru filma, dok se kao direktor Kanskog festivala nalazim u centru savremene kinematografije i imam tu divnu privilegiju da se stalno šetam tamo-amo”.

Čak i kada nije u sred procesa selekcije za Kanski festival (kojom prilikom odgleda i po 5 filmova dnevno), Fremo često sedi ispred bioskopskog platna i gleda dela Serđa Leonea ili stare filmove Vima Vendersa („La Règle du jeu” Žana Renoara, recimo, gleda barem jednom godišnje). Filmove ne deli na mejnstrim i autorske, već isključivo na dobre i loše.

Zbog svoje pozicije u Kanu nije, međutim, želeo da posebno ističe nijednog savremenog reditelja koji mu se naročito dopada, ali je otkrio da je uživao gledajući „Potomke” (The Descendands) Aleksandra Pejna (Alexander Payne), film koji je Džordžu Kluniju doneo „zlatni globus” za glavnog glumca.



„Volim generaciju holivudskih glumaca koju predvode Kluni i Bred Pit. Uspeli su da vrate kvalitet i snimaju odlične filmove za publiku srednjih godina.

Osim Holivuda, u Americi postoji veoma važna struja autorskog filma i ja se trudim, kad god mogu, da te reditelje dovedem u Kan i pružim im priliku da dopru do što šire publike”.

„Osim što gledam filmove, dosta i čitam. Stalno se vraćam francuskim klasičnim romanopiscima, poput Prusta, Zole, Flobera. Obožavam i poeziju, jer je to forma koja mi 'ne jede' vreme. Preporučujem sjajnu Anu Ahmatovu."



"'Umirem' da čujem novi album Brusa Springstina na proleće. Već sam kupio karte za sva tri koncerta u Francuskoj”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: