Ovo je godina geopolitičkih potresa

U 2015. možemo očekivati više geopolitičkih potresa nego prošle godine, izjavio je osnivač Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jermić,

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

21:43

Default images
Foto: Tanjug

Jeremić je učesnicima Biznis foruma predstavio svoje viđenje globalnih odnosa i njihov mogući uticaj na svetsku ekonomiju.

Govoreći o velikom povratku politike i geopolitike na međunarodnu scenu, političku, ekonomsku i svaku drugu, Jeremić je pomenuo da je i ovogodisnji Davos bio je drugačiji od svih prethodnih kojima je prisustvovao.

To pre svega zbog činjenice da se gotovo 70 odsto vremena govorilo o međunarodnim političkim i bezbednosnim odnosima i o tome kako oni mogu da utiču na očekivanja u ovoj godini.

U tom je smislu je naveo da izveštaj za 2014. nije u sebi imao reč Ukrajina, ali ni reč ISIS, što je, prema njegovim rečima, i doprinelo da Davos 2015. bude orijentisan više nego ikad ka politici, spoljnoj politici i bezbednosnoj politici pre svega.

"Svedoci smo vremena u kojem dolazi do preraspodele moći među makroigračima širom sveta, a čiji su interesi veoma divergentni i u priličnom neskladu s interesima velikih sila", rekao je Jeremić.

Ocenivši da je kriza u Evropi jedan od četiri najveća rizika za svetsku ekonomiju, Jeremić je rekao da će ovo biti godina izbora i odluka u Evropi, značajna i presudna godina za važne multilateralne procese koji se odvijaju već godinama.

"Neki od tih procesa okončavaju se danas i oni imaju istorijski značaj, a mi ne obraćamo pažnju na njih", istakao je Jeremić i dodao da je reč o razvojnoj strategiji UN i međunarodnom sporazumu o klimatskim promenama.

Sledeći veliki rizik je, kako je kazao, kriza u Ukrajini. Govoreći o odnosu Rusije i Zapada, Jeremić je rekao da se oni „ne nalaze na dobroj trajektoriji" te da nema puno prostora za optimizam.

"Velika je šteta ono što se danas dešava, ali i gubitak za sve igrače koji su uključeni u ovu priču. Iako je Ukrajina u izuzetno teškoj situaciji, nije jedini gubitnik. Veliki gubitnik su i Rusija i Evropa", rekao je Jeremić.

Sankcije koje su uvedene Rusiji, kako je dodao, odrazile su se itekako na njenu privredu, a Evropa gubi zbog ukupne strateške nestabilnosti koje vode daljim političkim podelama.

Treće, problem je i Bliski Istok, stvaranje Isisa i borba protiv fundamentalizma na tom području.

Najzad, veliki rizik je, prema njegovim rečima i okretanje Rusije ka Kini.

Govoreći o Kini, Jeremić je rekao da je novo rukovodstvo veoma ambiciozno u pogledu paketa najavljenih reformi i mera koje će za posledicu imati ono što je, kako je objasnio, imala i vlada koja je 70-ih godina odlučila da se otvori ka svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: