MPC za pomilovanje mitropolita SPC

Kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija danas je zvanično zatražila pomilovanje za mitropolita SPC Jovana Vraniškovskog.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

19:53

Default images

Kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija danas je zvanično zatražila pomilovanje za svog bivšeg vladiku, a sada arhiepiskopa ohridskog i mitropolita SPC Jovana Vraniškovskog, koji se nalazi u zatvoru pošto je u Makedoniji osuđen zbog pranja novca i pronevere crkvenih fondova.

Sinod Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije pozvao je "sve relevantne vlasti u Republici Makedoniji da pokažu milosrđe prema zatvorenom bivšem arhiepiskopu Jovanu".

"Uprkos prestupima zbog kojih mu je suđeno i zbog kojih je osuđen, ne treba ga ostaviti bez nade i vere u milosrđe, u ovim svetim danima pred Božić", navodi se u saopštenju Sinoda.

Zahtev Sinoda usledio neposredno posle posete mitropolita Ilariona, iz Ruske pravoslavne crkve, koji se sastao s makedonskim rukovodstvom, uključujući arhiepiskupa Stefana, ali i makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, koji ima ovlašćenje da pomiluje nekoga, prenela je MIA.

Makedonska crkva saopštila je da je poziv na pomilovanje Vraniškovskog poslat na inicijativu ruskog episkopa, u nadi da će to otvoriti razgovore između Makedonije i Srbije o priznavanju Makedonske pravoslavne crkve.

Nekadašnji vladika kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) i sadašnji arhiepiskop Ohridski i mitropolit Skopske pravoslavne crkve (SPC) Jovan Vraniškovski uhapšen je 12. decembra 2011. godine na grčko-makedonskom graničnom prelazu Medžitlija-Niki, kod Bitolja, pod optužbom da je proneverio 250.000 evra kojima je kupovao zemljište u Ohridu dok je bio vladika MPC.

Vraniškovski je nakon hapšenja odveden u zatvor Idrizovo kod Skoplja, gde se i sada nalazi u, kako navode njegovi advokati, teškim uslovima.

Osuđen je na tri godine zatvora, na šta je u novembru prošle godine uložio žalbu koja je odbijena.

SPC i MPC se decenijama spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je pedesetih godina od SPC, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, a 1967. je proglasila autokefalnost.

MPC ne priznaje nijedna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom, dok u isto vreme sveštenici SPC nemaju dozvolu da rade u Makedoniji.

MPC je pre dve godine dopunila naziv i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: