Vučić o evropskom "Rusija je naša"

Demarš EU Srbiji stigao je danas u Vladu Srbije, potvrđeno Beti i Tanjugu u Vladi Srbije. U Briselu nema potvrde da je Beogradu upućen zvanični demarš.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.08.2014.

16:31

Default images

Za sada nema detalja na šta se demarš koji je Vlada Srbije kako se navodi dobila niti na šta se tačno on odnosi.

U sedištu EU u Briselu Tanjugu nisu mogli da potvrde da je Srbiji upućen demarš. Ni novinaru Bete niko u Briselu nije mogao to da potvrdi. Premijer Aleksandar Vučić održaće sutra konferenciju za novinare povodom demarša EU, saopštava kabinet premijera.

Vučić će konferenciju za novinare održati u podne u Pres sali Vlade Srbije, u Nemanjinoj 11.

U Delegaciji EU u Srbiji odbili su da komentarišu ovakvu najavu konferencije za novinare, naovdi Tanjug. Javnosti nije zvanično poznato zbog čega je EU uputila demarš niti kada. Demarš u diplomatskoj praksi predstavlja oštru reakciju na preduzimanje izvesnih mera u spornom pitanju.

Očekuje se da će premijer Vučić sutra govoriti o očekivanju EU da zemlje kandidati, među kojima je i Srbija, neće iskoristiti ruske uzvratne sankcije EU kako bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu.

Osim kandidata za ulazak u EU, među kojima je i Srbija, ali i "naročito Turska", tu su i Brazil, Argentina, Urugvaj i Švajcarska.

Kako je objavila agencija Beta, pozivajući se na izvore iz Evropske komisije u Briselu, taj stav su prošlog petka jasno stavili do znanja šefovi diplomatija EU, iako se gledano s čisto pravnog međunarodnog stanovišta, od kandidata za članstvo ne može tražiti da zaustave svoje kompanije, izvoznike hrane, koje bi želele da udovolje većoj tražnji ruskih partnera.

"Zvaničnici u Komisiji su hteli da naglase da je to 'više pitanje morala i solidarnosti' s EU, uz opasku da su ministri EU poručili da je cilj evropskih sankcija Rusiji da se 'hitno izdejstvuje političko, održivo rešenje' za ukrajinsku krizu", objavila je Beta.

Opširnije na stranicama BIZ-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

209 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: