Srbija ima 31.000 službenih vozila

Državni revizor ustanovio je da u Srbji ima 31.000 službenih vozila, kao i da su ta vozila često zloupotrebljavana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2014.

22:29

Default images

Službenim automobilom u Srbiji neretko se obavljaju sasvim privatne obaveze. Prošle godine vozilo Ministarstva finansija prevozilo je kupus za zimnicu, a jedan funkcioner MUP-a smatrao je prikladnim da službenim kolima skokne u Bugarsku na more.

Državni revizor je ustanovio zloupotrebe, a izveštaj o tome završiće do kraja aprila. Prethodno je prebrojao službeni vozni park koji će, prema najavama, buduća vlada drastično smanjiti.

"Radili smo reviziju direktnih korisnika budžeta, a nismo obuhvatili vozila koja koriste jedinice lokalne samouprave. Kod 126 korisnika ustanovili smo da raspolažu sa 26.966 vozila, a kada se tome dodaju i javna preduzeća i lokal došli smo do broja 31.000 vozila", kaže državni revizor Radoslav Sretenović.

Revizor je ustanovio da je za gorivo i održavanje službenih automobila za godinu dana potrošeno više od šest milijardi dinara.

Izveštaj državnog revizora trebalo bi da omogući vladi da napravi procenu o broju neophodnih službenih vozila i o tome kako bi efikasnije mogla da se kontroliše njihova upotreba. Potom bi vlada trebalo da promeni Uredbu o korišćenju vozila koja je poslednji put promenjena 2009. godine.

U vladi navode da će biti smanjen i broj vozila koja koriste najviši državni funkcioneri, a trenutno je takvih 313.

"Jedna od mera kojima će se znatno uštedeti jeste formiranje dispečerskog centra u Upravi za zajedničke poslove, koji bi objedinio potrebe svih korisnika, i prema nalazima i dnevnim potrebama omogućilo bi se korišćenje vozila", kaže Veljko Odalović, generalni sekretar vlade.

Preveliki vozni park imala je i Italija, pa je, čim je postao premijer, Mateo Renci odlučio da službenici na posao mogu i peške, a potom na internet aukciji oglasio prodaju 1.500 vladinih vozila, među njima i dva "jaguara" i devet "maseratija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: