Mali i Vesić reformišu upravu grada

Siniša Mali i Goran Vesić rade na reformi uprave Beograda, a cilj nova organizacije je povećanje prihoda grada, piše “Danas”.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

21:21

Default images

Siniša Mali, predsednik Privremenog organa Beograda i jedan od kandidata za novog gradonačelnika, i Goran Vesić, sekretar tog organa, zajedno sa sekretarima sekretarijata i zamenikom načelnika uprave Nenadom Todorovićem, rade na predlogu sveobuhvatne reforme gradske uprave, saznaje “Danas” iz izvora u Privremenom organu.

Kada model reforme bude završen novi saziv Skupštine grada pristupiće promeni Statuta i Odluke o gradskoj upravi, kako bi model bio sproveden. Za sada, kako kažu sagovornici lista “Danas”, sve je u radnoj verziji, postoji više alternativa i rade se simulacije prihoda po svakoj od njih, te se ne može sa sigurnošću reći koliko i kako će gradska uprava biti smanjena, odnosno reformisana u cilju racionalizacije i povećanja efikasnosti.

Prema rečima izvora lista “Danas”, istovremeno se priprema i predlog za Vladu Srbije, koji će obuhvatiti predloge izmena zakona kojima bi trebalo da se omogući efikasnije funkcionisanje gradske uprave i obezbede novi izvori prihoda.

Sagovornici lista “Danas” ističu da novi izvori prihoda ”ne znače povećanje dažbina već preraspodelu postojećih sa Republikom“. Oni navode da je skoro usaglašena izmena Odluke o postupanju sa nepokretnostima u javnoj svojini Grada, na osnovu koje će Grad da prodaje investitorima građevinsko zemljište umesto što ga sada daje u zakup na 99 godina, što odavno radi Republika, a predviđeno je Zakonom o javnoj svojini.

Kako objašnjavaju, Grad će moći da kupuje građevinsko zemljište, ali i da prodaje stanove koje ima u svojoj svojini, a prodavaće se i poslovni prostor u vlasništvu Grada i gradskih opština.

Istovremeno se sa sekretarijatima i preduzećima priprema Nacrt odluke o budžetu Beograda za 2014. godinu, koja će se naći pred odbornicima novog saziva Skupštine grada već u maju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: