Ponedeljak, 07.04.2014.

11:14

Deca se u Srbiji prodaju i za ladu

Slobodan A. (44) i Darko A. (23) iz Smedereva razvili su najveću mrežu trgovine decom u Srbiji, a imaju samo krivičnu prijavu, piše Blic.

Izvor: Blic

Default images

Prema podacima MUP-a, prodice decu prodaju i za belu tehniku i automobile, a mališani se prodaju radi prosjačenja, prostitucije, prinudnog braka ili seksualnog zlostavljanja.

Glavni trgovci maloletnom decom u Srbiji su taksisti iz Smedereva, koji za sada imaju samo krivičnu prijavu. Kako piše Blic, oni su vrbovali maloletnu decu iz siromašnih porodica i prodavali ih mušterijama za seksualne usluge u Smederevu, Pančevu, Kovinu, Požarevcu, Smederevskoj Palanici i Beogradu.

Imali su i kataloge sa decom, njihovim fotografijama, video- snimcima....Kada bi roditelji pristali, decu su svojim taksijem prevozili do mušterija i za to naplaćivali svoje usluge. Policija trenutno zna za njihovih 30 mušterija, a procenjuje se da je u njihovoj mreži bilo oko 50 dečaka i devojčica.

Mitar Đurašković, načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala, kaže za Blic da je ovaj slučaj izuzetno specifičan, jer su krivičnom prijavom obuhvaćeni i klijenti.

On kaže da je prijavom obuhvaćeno 21 krivično delo, sa 18 osumnjičenih i dodaje da je to samo jedan od slučajeva trgovine decom radi seksualnog iskorišćavanja. Mnogo više se , kako kaže, deca prodaju radi prinudnih brakova i roditelji za to uzimaju 500 do 1.000 evra. Međutim, ima slučajeva kada roditelji decu prodaju i za televizor ili polovnu ladu.

Za razliku od devojčice koja je prodata u inostranstvu za 2.000 evra, deca se unutar Srbije prodaju i za 50 ili 100 evra, kaže Đurašković i dodaje da ima roditelja koji dnevno iznajmljuju decu i za to dobijaju oko 1.200 dinara za dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: