Nedostatak kapaciteta za dijalizu

Pacijenti na dijalizi svakodnevno su suočeni sa nedostatkom kapaciteta za lečenje, upozorili su danas članovi Saveza organizacija bubrežnih invalida Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2014.

16:54

Default images

Oni su povodom Svetskog dana bubrega, apelovali na nadležne da hitno reše problem.

"Zbog prebukiranosti, dijaliza se u mnogim centrima radi u tri smene, a ponekad se skraćuje i vreme dijalize na manje od četiri sata, iako je to vreme neophodno za čišćenje organizma od toksina", rekao je novinarima predsednik Saveza Nikola Gruber.

Navodeći da se bolesnici šalju u centre za dijalizu koji su i po dva sata udaljeni od njihovog mesta boravka, on je dodao da je manjak kapaciteta razlog što nekada nije moguće ni propisano razdvajanje pozitivnih i negativnih pacijenata, što dovodi do širenja infekcija hepatitisom.

"Smatramo da je rešenje ovog problema u saradnji sa privatnim centrima koji mogu da preuzmu deo pacijenata i tako im omoguće dostojanstvenu borbu sa neizlečivom bolešću", rekao je Gruber.

Najteži bolesnici, koji imaju dijagnozu terminalne bubrežne slabosti, kod nas se leče nekom od tri metode za zamenu funkcije tog organa - hemodijalizom, peritoneumskom dijalizom i transplantacijom, pri čemu je lečenje hemodijalizom na godišnjem nivou u proseku gotovo četiri puta skuplje nego terapije za bolesnika sa presađenim bubregom.

"Zbog predrasuda i nedovoljno razvijene svesti o zaveštanju i doniranju organa, Srbija je na poslednjem mestu u Evropi po broju kadaveričnih transplatacija", rekao je Gruber i podsetio da "veći broj transplatacija znači manji broj pacijenata na dijalizi".

Govoreći o potrebama bubrežnih invalida, Gruber je dodao da su oni suočeni i sa nedostatkom lekova koje svakodnevno moraju da primaju , jer su "prestali da se proizvode i prodaju, a iz nekog razloga se ne uvoze."

Da bi skrenuli pažnju javnosti na svoje probleme i ukazali na značaj očuvanja zdravlja ovog vitalnog organa, članovi Saveza obeležili su danas Svetski dan bubrega akcijom u kojoj su, pod sloganom "Za svaku čašu vode bubreg kaže hvala!", simbolično služili vodu prolaznicima u Delta sitiju.

Među lekarima koji su podržali akciju bila je i portparol Hitne pomoći Nada Macura, koja je rekla da ova služba na teritoriji Beograda, izuzev opštine Mladenovac, svakodnevno obavi 500 vožnji za 250 pacijenata koje vozi od kuće do 11 dijaliznih centara i vraća nazad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: