Nedelja, 08.12.2013.

17:00

Đukanović sutra stiže u Beograd

Sutra, prvi put od razdvajanja Srbije i Crne Gore 2006. godine, crnogorski premijer Milo Đukanović dolazi u Beograd u zvaničnu posetu.

Izvor: B92

Default images

Očekuju ga susreti sa sa predsednikom Nikolićem, premijerom Dačićem i potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Đukanović je poslednji put bio u Beogradu pre 10 godina, na sahrani premijera Zorana Đinđića

Odnosi Srbije i Crne Gore ponovo su na uzlaznoj putanji. Nova politička garnitura u Srbiji "opustila" je atmosferu između Beograda i Podgorice nakon 2006. godine kada Vojislav Koštunica Crnogorcima nije čestitao državnost i 2008. godine - kada je ta zemlja priznala Kosovo, a Srbija proterala ambasadora Vlade u Podgorici.

"Oni treba da znaju da Srbija nema ništa protiv njihove državnosti. oni su doneli tu odluku na referendumu I želimo im sve najbolje. Možda da oni nisu doneli tu odluku Srbija još ne bi bila Srbija", rekao je premijer Ivica Dačić.

Srbija i Crna Gora su nakon otopljavanja odnosa počele da razmatraju načine da podrže, za obe države već vrlo važnu ekonomsku saradnju, a zajednički će iz evropskih fondova tražiti novac za puteve i pruge. Ipak, tu su i teška politička pitanja.

"Tu je i pitanje koje postavljaju Srbi u Crnoj Gori. Pitanje ravnopravnosti srpskog jezika, to je tkzv. set identitetskih pitanja koji će se verovatmo relaksiranije postavljati u odnosima dve države. Crkva spada u jedno od tih identitetskih pitanja i ona je u onoj meri državno pitanje u kojoj je politizovano. U onoj meri u kojoj nije politizovano, izlazi iz interesovanja političara i države", kaže Zoran Lutovac, bivši ambassador Srbije u Podgorici.

Poseta Đukanovića Beogradu je tempirana pre sednice Evropskog saveta, kako bi obe zemlje pokazale Briselu da su napredovale u normalizaciji međusobnih odnosa.

"To znači da Srbija i Crna Gora nemaju neraščišćene odnose oko svoje budućnosti. A drugi princip jeste da mi imamo potpuno legitimno pravo, i to tražimo, da Srbi koji žive u Crnoj Gori imaju sva prava...Mi smatramo da oni treba da budu što aktivniji deo političkog spektra u Crnoj Gori", rekao je Dačić.

Uoči dolaska u Beograd, Milo Đukanović je izjavio da su crnogorsko-srpski odnosi "bratski", a da je istorija potvrdila da su "najviše bratski kada su utemeljeni na interesima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: