Janez Janša osuđen na dve godine

Donedavni slovenački premijer Janez Janša osuđen je na dve godine zatvora i novčanu kaznu pošto ga je sud proglasio krivim za korupciju u aferi "Patrija".

Izvor: B92

Sreda, 05.06.2013.

11:53

Default images

Janez Janša je proglašen krivim za krivična dela davanja ili primanja poklona pri kupovini oklopnih vozila od finskog preduzeća Patrija, a Okružni sud u Ljubljani ga je osudio na dve godine zatvora i 37.000 evra globe. Presuda još nije pravosnažna.

Prema rečima sudije Barbare Klanšek, doskorašnji slovenački premijer Janez Janša je primio nagradu, istovremeno kontrolisao proces i bio obavešten o potkupljivanju u slučaju kupovine pomenutih oklopnih vozila za vojsku Slovenije.
Okupljeni graðani podržavaju donedavnog premijera Slovenije (Beta)
Pored Janše, za korupciju u slučaju "Patrija" zbog korupcije su osuđeni i vlasnik posredničke firme Rotis, Ivan Črnkovič i brigadir Slovenačke vojske Tone Krkovič.

Pomenuta presuda se, u Sloveniji, čeka već par dana, zbog čega su se danas pred sudom ponovo okupile pristaše Janeza Janše, kao i njegovi protivnici. Zbog toga se očekuje da će danas u protestne šetnje izaći oba tabora.
(Beta)
Sva trojica danas osuđenih negiraju optužbe još od početka suđenja 2011. godine i kažu da se radi o političkom procesu, posebno jer je predlog optužnice bio tako malo konkretan da im je onemogućio pravo na odbranu.

Zbog korupcije u poslovanju sa finskom Patrijom je i u Austriji vođen proces, prilikom čega je zbog korupcije na tri godine zatvora, odnosno dve godine uslovno, Volfgang Ridl.
(Beta)
Ridl je osuđen zbog potkupljivanja, utaje poreza i pokušaja prevare, a sudija u Austriji je tom prilikom rekla da nema sumnje da su u ovom slučaju i slovenački političari bili potkupljeni.

Svi optuženi od početka procesa izjasnili su se kao nedužni.
(Beta)
U međuvremenu, sud se odlučio za izdvajanje postupka protiv austrijsko-kanadskog biznismena Valtera Volfa, optuženog za posredovanje nezakonitim provizijama "Patrije" i protiv nekadašnjeg poslanika Janšine Slovenačke demokratske stranke (SDS) Franca Zagožena, jer je Volf nedostupan sudu i nalazi se u Kanadi, dok je Zagožen teško bolestan
(Beta)
Pred Okružnim sudom u Ljubljani je nekoliko stotina pristalica i protivnika Janeza Janše, među kojima mir održava policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: