Dačić:Hteli da me svađaju s Vučićem

Ivica Dačić kaže da je moguće da je prilikom prisluškivanja funkcionera pokušano da se igra na kartu nesloge vlade i da se on i Aleksandar Vučić posvađaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2012.

22:18

Default images

Onda bi se oni koji potom plasiraju informacija prikazali kao ljudi od poverenja, navodi Dačić.

"To neće biti moguće, ne interesuje me ko za koga navija", poručio je Dačić gostujući na RTS-u.

Dačić je rekao i da je proces istrage u toku, da istrage vode i tužilašto i unutrašnja kontrola MUP-a i da po tim pitanjima postoji saglasnost između njega i Vučića.

"Zna se ko se u kojim istragama spominje, treba videti da li su uzimani i listinzi, da li su postojala odobrenja...", istakao je Dačić.

Na pitanje na koga je Vučić mislio kada je rekao da je šokiran lažima koje se tim povodom čuju iz policije i vlade, Dačić je rekao da ne zna na koga je mislio, ali da je to verovatno bila rekacija na niz različitih izjava koje su se tada pojavile. "Ne znam na koga je mislio, bilo je mnogo izjava i zato sam i rekao da je policija hijerarhija kao i vojska i da ne može svako da daje izjave bez odobrenja direktora ili ministra. Greška je napravljena, treba utvrditi kako je do nje došlo, da li nema papira, zašto nema, da li nije postojao u arhivi, zašto nema arhive i u svakom slučaju svega toga u budućnosti ne sme da bude", naglasio je Dačić.

On je istakao i da veruje da Vučić govori istinu da je prisluškivanja bilo, jer mu se on odmah javio i pre nego što je to izašlo u javnosti, kao i da je istraga odmah tada pokrenuta.

Dačić je naglasio da on kao ministar policije nije imao nikakve informacije o sprovođenju mera i prisluškivanju Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a da je policija po zakonu dužna da izvesti ministra o takvim aktiuvnostima.

"Operativno bih imao kontrolu ako bi postojalo redovno informisanje. Pošto to nije postojalo, mogle su se dašavati ovakve stvari", kazao je Dačić. On je objasnio da policijom rukovodi direktor, koji je obavezan da ministra informiše, a da su odluke ministra koje uslede po tom informisanju - obavezujuće.

Dačić je objasnio da ne insistira na tome da se menja zakon kojim je ukinuta operativna uloga ministra, jer je to deo evropeizacije sistema bezbednosti, ali da se sistem mora poštovati.

"Ne insistiram na promeni zakona, ali mora se poštovati sistem, ne mogu ja da budem odgovoran za nešto što ne znam šta se dešava", kazao je Dačić.

"Izbor novog direktora policije normalan proces"

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kaže da sutra počinje procedura raspisivanja konkursa za izbor novog direktora policije, da je to deo normalnog procesa i poručio je da to nema veze sa sadašnjim direktorom Miloradom Veljovićem, s kojim je "korektno sarađivao". Dačić je, gostujući na RTS-u, rekao da je Veljović na insistiranje Demokratske stranke i kabineta bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića ostao na funkciji uprkos tome što mu je madat istekao i da je bilo dogovoreno da tako bude do izbora.

"Svemu mora da dođe kraj. Ako zakon predviđa da se bira na konkursu, bez obzira da li ko njega simpatiše ili ne, tako mora da bude. Ja sam sa Veljovićem imao korektnu saradnju, a izbor novog direktora mora da bude u skladu sa zakonom", rekao je Dačić

On je dodao i da je Veljović stekao uslove za penziju, kao i da sa njim nije razgovarao na temu raspisivanja konkursa za izbor direktora policije.

"Neće biti smena u policiji, promena je deo normalnog procesa", naglasio je premijer i upitao: "Šta bi bilo da, kad vladi istekne mandat, kažem - je l' može još dve godine pa onda izbori?"

"Niko ne zna kad ćemo dobiti datum"

Dačić kaže da u ovom trenutku niko, pa ni visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, ne zna da li će Srbije u decembru ili martu sledeće godine dobiti datum za početak pregovora, ali da je važno da je Srbija ušla na kolosek koji je vodi ka bržem dobijanju datuma.

Dačić je rekao da je to omogućeno pregovorima sa Hašimom Tačijem i, govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, založio se za održavanje međunarodne konferencije posvećene Kosovu sa ciljem da se se srpski ciljevi usklade sa ciljevima velikih sila.

"Dogovoreno je da se neke stvari (povodom datuma o pregovorima) ubrzaju, kako bismo do 10. decembra mogli da stignemo da dobijemo pozitivnu ocenu i da bismo omogućili brz ulazak u pregovore. Da li će to biti u decembru uslovno za mart ili jun, ili u martu uslovno za jun ne znamo. Trenutno mislim da ni Ketrin Ešton to ne zna", kazao je Dačić na RTS.

On je naglasio da je izuzetno pozitivno to što je osam zemlja EU prošle nedelje održalo sastanak da bi se organizovale po pitanju Srbije jer, kako je rekao, smatraju da Srbija što pre treba da dobije datum zbog konstruktivnost.

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je najvažnije da se zaštite Srbi na Kosovu, jer bi oni za par godina mogli da nestanu iz pokrajine i istakao da u mandatu ove Vlade mora da se reši kosovski problem.

"Mislim da je najvažnije zaštititi Srbe na Kosovu i nas treba da interesuje njihov status, a ako toga nismo svesni mislim da Srba neće više biti na Kosovu. Nećemo ostaviti da naša deca to rešavaju, Srba onda više neće biti i ova šansa ne sme da se propusti, jer nijedna druga vlada ovo neće moći da reši", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Dačić je istako da Srbija može da doživi sudbinu Republike Srpske Krajine ukoliko se sada ne iskoristi "povoljan trenutak" za rešavanje kosovskog problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: