Silovanje sve ređe "oružje" rata

Silovanje u ratu se dešava ređe no što se tvrdi, a srpska kampanja silovanja u BiH tokom rata je najozloglašeniji skorašnji slučaj, piše u izveštaju iz Kanade.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2012.

14:09

Default images

Novo istraživanje iz Kanade unosi sumnju u rasprostranjeno verovanje da se silovanje sve češće koristi kao "oružje rata", piše agencija Asošiejted pres.

Istraživački tim sa Univerziteta Sajmon Frejžer u Vankuveru navodi da nema ubedljivih dokaza koji bi potkrepili tvrdnje visokih i drugih zvaničnika UN da je ratno seksualno nasilje u porastu.

Nema ni uverljivih dokaza da je ekstreman nivo seksualnog nasilja u malom broju zemalja zahvaćenih ratovima kao što su Kongo, Liberija i Sudan prisutan u drugim konfliktnim zonama sveta, piše u izveštaju.

Međutim, postoje dokazi - koji se uglavnom previđaju - da su najčešći silovatelji u ratu zapravo muževi, ljubavnici ili članovi porodice, a ne borci, rekao je na konferenciji za novinare u Njujorku jedan od čelnih ljudi istraživačkog poduhvata, Sebastijan Merc (Sebastian Merz).

Mada su ogromna većina počinilaca muškarci, a ogromna većina žrtava žene i devojčice, novije studije pokazuju, kaže Merc, da muških žrtava i ženskih počinitelja ima više no što javnost misli, a to je nasilje koje se gotovo nikada ne spominje.

Izveštaj o ljudskoj bezbednosti za 2012. godinu, što je zvaničan naziv dokumenta, ukazuje da je broj podataka o seksualnom nasilju u ratu minimalan - uprkos ogromnom povećanju međunarodne pažnje u poslednje dve decenije.

Rezultat su, kako se navodi, "vrlo zavaravajuća pretpostavljanja o razmerama i intenzitetu seksualnog nasilja u ratnim zonama koja su postala široko prihvaćena u medijima, u Ujedinjenim nacijama, drugim međunarodnim agencijama i zajednici zaštitnika ljudskih prava".

Istraživači su pozvali međunarodnu zajednicu da postane odgovornija kada prikuplja i koristi podatke u seksualnom nasilju u ratovima.

Direktor projekta Endrju Mak (Andrew Mack) kaže da je zapanjujuće da 12 godina posle usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN koja poziva na pojačanu zaštitu žena i devojčica u ratu i krivični progon odgovornih za silovanje i druge zločine protiv žena "UN nemaju pojma koliko je seksualno nasilje rašireno u današnjim ratovima, ni da li ga ima više ili manje nego ranije".

Merc je ukazao da se izveštajem ne dovodi u pitanje važnost pitanja seksualnog nasilja u ratovima niti se tvrdi da na njega treba obraćati manju pažnju, jer je to "veoma ozbiljan napad na ljudsku bezbednost i ozbiljna pretnja svima koji žive u zonama konflikata".

"Međutim, potrebno nam je bolje razumevanje prirode i razmera seksualnog nasilja u ratovima", dodao je Merc.

Prema njegovim rečima, postoji ogromna količina literature u kojoj se tvrdi da vlade i pobunjeničke formacije koriste silovanje kao sredstvo za ostvarivanja prednosti na bojnom polju i u politici, ali "nisu ponuđeni dokazi koji bi potkrepili tvrdnje da je pojava sve učestalija".

Upravo suprotno - "neki dokazi ukazuju da se to (seksualno nasilje) dešava ređe no što se tvrdi i da je u prethodnim godinama došlo do opadanja" njegove učestalosti.

U izveštaju se spominje srpska kampanja silovanja u Bosni i Hercegovini tokom rata 1992-1995. kao "verovatno najozloglašeniji skorašnji slučaj", ali se dodaje da u globalu "dokazi ukazuju da je strateško silovanje pre izuzetak nego pravilo u većini konflikata".

Visoki zvaničnici UN su tvrdili, na primer, da je silovanje korišćeno kao oružje u sukobima u Kongu, ali je studija Švedskog nordijsko-afričkog instituta iz 2010. godine iznela tvrdnje vojnika i oficira kongoanske armije da silovanja nisu hila nikakva strategija.

Visok nivo seksualnog nasilja u Kongu uglavnom proističe iz toga - kako se navodi u izveštaju - "što sistem vojne komande ne funkcioniše dobro, i što je isuviše neorganizovan, fragmentaran i korumpiran da bi se nedisciplonovani, često neplaćeni vojnici sprečili da pljačkaju i siluju u velikim razmerama".

Suviše velika pažnja usmerena na mali broj zemalja sa visokom stopom ratnog seksualnog nasilja stvara utisak da te visoke stope važe i za ostale zemlje u svetu u kojima se ratuje, a to nije slučaj, tvrdi se u izveštaju kanadskog tima.

Naime, o toj većini zemalja sa mnogo manje seksualnog nasilja se ne razgovara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: