Preko Balkana godišnje 150t heroina

Prema podacima UN, količina heroina koji prolazi takozvanom balkanske rutom raste i iznosi oko 150 tona godišnje, a jedan deo, preko Kosova, odlazi i u Rusiju.

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2011.

18:52

Default images

Ostatak ide u zemlje EU, izjavio je direktor Federalne službe Ruske Federacije za kontrolu prometa droge Vladimir Ivanov.

On je na predavanju u Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu rekao da bi zato trebalo stvoriti neku vrstu saveza balkanskih zemalja, koje bi, u saradnji sa Rusijom i EU, radile na sprečavanju prometa droga.

Srbija bi, s obzirom na položaj, mogla da zauzme mesto lidera u saradnji Rusije i balkanskih zemalja u borbi protiv trgovine narkoticima, ocenio je on.

"Vaša zemlja treba da se pridruži realizaciji plana Rusije za suzbijanje proizvodnje droge u Avganistanu, budući da se veći deo narkotika iz te zemlje distribuira u EU preko Kosova", naveo je Ivanov na predavanju.

Prema njegovim rečima, Srbija se nalazi na takozvanoj balkanskoj maršruti heroina koja polazi iz Avganistana i nastavlja se u zapadnoj Evropi, a u geografskom regionu Kosova nastao je epicentar prometa droge, jer se u njemu susreću kokainski put iz Latinske Amerike i heroinski put iz Avganistana.
Povećano je i učešće kriminalnih grupa sa Kosova "u polju trgovine drogom", o čemu svedoči i podatak da je svaka četvrta uhapšena osoba, vezana za promet droge, albanske nacionalnosti, rekao je Ivanov.

On je napomenuo da kilogram heroina na Kosovu, na primer, košta 10.000 evra, dok u zemljama EU taj kilogram dostiže cenu od 150.000 evra.

Budući da je trgovina drogom postala globalni problem, radi njenog suzbijanja Rusija je formirala globalnu antinarko koaliciju i nastojaće da se proizvodnja droge u Avganistanu proglasi opasnošću po mir u svetu.

Ivanov je istakao da je osnovna svrha sporazuma o saradnji u borbi protiv opojnih droga i psihotropnih supstanci, koji je juče potpisan sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem, da se "u korenu saseče eventualna saradnja ruskih i srpskih kriminalaca na polju trgovine drogom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: