Nikolić stabilno, nastavlja štrajk

Zdravstveno stanje lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, koji od juče štrajkuje glađu i žeđu, stabilno je. Predsednik Boris Tadić posetio Nikolića.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 17.04.2011.

09:19

Default images

Nikolić je posle razgovora sa Borisom Tadićem rekao da neće promeniti odluku o štrajku glađu i žeđu jer se nisu stekli uslovi za to.

Nikolić je novinarima u Domu narodne skupštine rekao da neće prekidati štrajk samo zato što se oseća loše i da moraju da se steknu uslovi kako bi odustao od odluke da ne uzima hranu i vodu.

Nikolić je ranije u toku dana ponovo pozvao vlast da raspiše izbore.

Nikolić se povukao u zgradu Skupštine posle mitinga na kome je objavio da će štrajkovati glađu i da neće uzimatu vodu sve dok vlasti ne raspišu vanredne izbore. Lider SNS je pod nadzorom lekara i okružen je stranačkim kolegama, porodicom i koalicionim partnerima i izjavio je da nema nameru da obustavi svoj štrajk dok izbori ne budu raspisani.

"Štrajk je zbog Srbije, celokupnih društvenih odnosa, arogancije i oholosti vlasti, zbog lošeg života u Srbiji i ne vidim da on može biti promenjen. Zato ga ne treba svesti na tako banalno pitanje raspisavanja vanrednih parlamentarnih izbora'', kazao je lider naprednjaka novinarima u Domu Narodne skupštine.

"Vlast ne valja nikome sem Tadiću"

Podsećajući da je nedavno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem razgovarao o vanrednim izborima, Nikolić je ocenio da bi januarski ili čak aprilski izbori bili besmisleni.

''Nije stvar u tome hoće li biti izbori u decembru ili u januaru, što se mene tiče pobedićemo ih i u junu iduće godine, ali je stvar u tome da milioni građana čekaju kad će Boris Tadić da odluči da ova vlast ne valja. Za sve njih ta vlast ne valja, osim za Tadića i one koji u njegovom kabinetu preračunavaju koliko je bolji standard života nego pre 20 godina'', naveo je Nikolić.

Lider SNS je kazao i da je, kad se upustio u štrajk, bio svestan da može da ugrozi svoje zdravlje, ali da oko toga nije imao dilemu, a nema je ni sad.

''Pred ovim mojim gestom, bez obzira kako se završi, niko ne može ostati nem, ni oni koji trenutno odlučuju u Srbiji ni oni koji će kasnije da odlučuju, pošto sam ubeđen da ovi koji sad odlučuju ne mogu politički da prežive ovo što se desava u zemlji'', kazao je Nikolić.

"Svako ima svoj način borbe, tako da je ovo lični čin. Niti sam pozvao nekog da mi se priključi, niti bih voleo, a to kako će se ovo odvijati sa mnom... idem do kraja'', zaključio je Nikolić.

Lider naprednjaka je kazao da će u toku dana biti dosta kontakata sa predstavnicima međunarodne zajednice, dodajući da su obavestili ceo svet šta se dešava.

S druge strane, profesor Filozofskog fakulteta Vladimir Vuletić kaže za B92 da nije siguran da će većina u Srbiji imati razumevanje za potez Tomislava Nikolića.

U razgovoru takođe ne isključuje mogućnost da u Srbiji dođe do nemira ukoliko se ovakva situacija nastavi.

A Srpska napredna stranka saopštila je da je danas u 7.30 sati isteklo tačno 24 sata otkako predsednik te stranke Tomislav Nikolić ne uzima vodu i hranu i ponovo je pozvala predsednika Borisa Tadića i Demokratsku stranku da donesu odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Uz isticanje da "to nisu obični izbori, već izbori za spas Srbije", u saopštenju službe SNS za informisanje se navodi da "srpski naprednjaci upozoravaju režim da će snositi apsolutnu odgovornost za sve političke događaje koji će potresati Srbiju u narednim danima, nedeljama i mesecima, ukoliko se ogluše o volju većine građana Srbije koje danas predstavlja Tomislav Nikolić".

Još štrajkača u Nišu

Poverenik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Palilula u Nišu Boban Džunić stupio je u štrajk glađu i žeđu u znak podrške predsedniku SNS-a Tomislavu Nikoliću.

Džunić je agenciji Beta rekao da hranu i vodu ne uzima od sinoć i da štrajk neće prekinuti do ispunjenja zahteva koje je naveo Nikolić.

On je rekao da je juče obavestio porodicu, članove i predsednika stranke o svojoj odluci i da mu je veliki broj članova SNS-a javio da će se priključiti štrajku.

Trojica odbornika Nove Srbije u Gradskoj skupštini Valjeva stupila su u štrajk glađu, izjavio je danas predsednik Gradskog odbora te stranke Aleksandar Davidović.

Odbornici se nalaze u Gradskoj skupštini, u predvorju skupštinskih sala, rekao je Davidović agenciji Beta.

Odbornik Željko Vučinić rekao je da su se njegove kolege Marko Živanović, Sreten Lazarević i on odlučili za štrajk glađu kako bi "izbori bili što pre raspisani".

"Naš štrajk nema veze sa štrajkom glađu i žeđu lidera naprednjaka Tomislava Nikolića. Mi smo se na ovaj korak odlučili pošto je predsednik Nove Srbije Velimir Ilić počeo štrajk glađu, a ne i žeđu", rekao je Vučinić agenciji Beta.

Velimir Ilić je za B92 demantovao da je stupio u štrajk glađu i rekao da su mu lekari posle operacije glave zabranili takve postupke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

623 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: