Tadić: Rano spekulisati o dijalogu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Njujorku da je u ovom trenutku "rano spekulisati" o modalitetu budućeg dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: FoNet, Tanjug

Ponedeljak, 20.09.2010.

20:18

Default images

Tadić je najavio da će o tom dijalogu biti reči na sastanku sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton 23. septembra.

"Moja obaveza je da pojasnim građanima i političkoj javnosti da je rano spekulisati o modalitetu dijaloga Beograda i Prištine: prvo treba formulisati format i teme tog dijaloga", rekao je Tadić.

Posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, sve strane su sačuvale elemente vlastite politike, ali su i definisale proces koji treba da reši, kako je rekao, pitanje života ljudi na Kosovu.

"Samo tako možemo da uđemo u mirniji politički proces i da budemo deo EU", naglasio je Tadić.

Na sastanku sa Eštonovom, kao i u nizu drugih bilateralnih razgovora u Njujorku, dodao je Tadić, biće reči i o procesu pridruživanja Srbije EU, ali i o borbi protiv organizovanog kriminala, regionalnoj stabilnosti i ostvarenju milenijumskih ciljeva UN.

Tadić je napomenuo da će na Generalnoj skupštini UN govoriti o dostignućima Srbije u ostvarenju milenijumski ciljeva, pre svega o onome šta je Srbija postigla u borbi protiv siromaštva, a na predavanju u Harvard klubu govoriće o dosadašnjim i budućim stranim investicijama u Srbiji.

"Potraga za optuženicima je prioritet"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Njujorku da je potraga za haškim optuženicima jedna od temeljnih tačaka rada Vlade Srbije i njega kao predsednika i dodao da je to pretpostavka pomirenja u regionu.

"Čak i ako od sutra ne bi postojao Haški tribunal mi bismo nastavili traganje za optuženima za ratne zločine, jer je to naša unutrašnja zakonodavna obaveza, moralna obaveza i pretpostavka pomirenja u regionu", rekao je Tadić.

Povodom izjave glavnog haškog tužioca Serža Bramerca da bi EU trebalo da nastavi politiku uslovljavanja prema Srbiji dok se ne okonča saradnja s Tribunalom, Tadić je kazao da "nikakva politika uslovljavanja ne proizvodi veću aktivnost u Srbiji u traganju za haškim optuženicima".

"To je jedna od temeljnih tačaka ove Vlade i mene kao predsednika Srbije. Ja sam potpuno opredeljen da se proces saradanje s Haškim tribunalom završi i da se na prostoru jugoistočne Evrope izgradi ambijent koji nas lišava istorijskih konflikata", zaključio je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: