Iran bacio fatvu na kućne ljubimce

Iranske vlasti zabranile su sve reklame za kućne ljubimace kao i hranu i druge proizvode za njih.

Izvor: B92

Petak, 27.08.2010.

15:42

Default images

Uredba iranskog Ministarstva kulture usledila je nakon što je veliki ajatolah Naser Makarem Širazi bacio fatvu na kućne ljubimce, piše londonski “Telegraf“.

U Iranu je poslednjih godina držanje kućnih ljubimaca postalo veoma popularno što je u suprotnosti sa islamskom tradicijom da su psi "nečisti".

U junu, ajatolah Širazi je izjavio da vlasnici pasa "slepo imitiraju Zapad" i da će se njihova posvećenost životinjama "izroditi u zlo".

"Mnogi ljudi na Zapadu više vole pse od svojih supruga i dece", kazao je on.

Prema islamskim zakonima, dozvoljeni su samo psi čuvari i ovčarski psi. Policija, međutim, može novčano da kazni Irance koji voze psa u kolima ili ga izvode u park.

Zabrana reklamiranja kućnih ljubimaca poslednji je u nizu pokušaja ministarstva kulture da suzbije prodor "dekadentne" zapadnjačke kulture.

U julu, Teheran je objavio katalog sa propisanim frizurama za muškarce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: