LDP: Monopol "Srbijagasa"

LDP smatra da je odlukom Komisije za zaštitu konkurencije potvrđeno monopolističko ponašanje i poslovanje Javnog preduzeća ”Srbijagas” na štetu građana.

Izvor: B92

Nedelja, 18.04.2010.

14:27

Default images

U saopštenju ove stranke se navodi da na tržištu gasa, po oceni Komisije, ne postoji slobodna konkurencija. Posebno je opasno što povlašćeni položaj “Srbijagas” daje i kompaniji “Jugorosgas”, koja je u većinskom stranom vlasništvu, a na poslu nepotrebnog posredništva zarađuje ogroman profit od tridesetak miliona evra godišnje, smatra LDP.

Oni u saopštenju navode da je problem u tome što se “Srbijagasom”, kao i drugim javnim preduzećima, politički i neracionalno upravlja.

Menadžment, koji predvodi političar, uprkos monopolističkom položaju je doveo kompaniju u zastrašujuće dugove i obaveze od preko 170 miliona evra, iako uredno fakturiše i naplaćuje nametnute cene gasa svim građanima i industrijskim potrošačima, navodi se u saopštrenju.

To nije smetalo ni Vladi ni menadžmentu da preuzmu kompanije koje se bave informatikom, proizvodnjom stakla i da dozvole Srbijagasu da uđe u posao osiguranja, iako ni svoju osnovnu delatnost ne može da ispunjava na efikasan način.

Istovremeno, LDP traži od Komisije da konačno počne da primenjuje zakon u potpunosti i da ne toleriše više brojne druge slučajeve monopolističkog ponašanja koje uništava kupovnu moć građana i nanosi štetu ekonomiji.

Posle “Srbijagasa”, Komisija mora da ispita i povlašćeni položaj Naftne industrije Srbije, koja ima monopol u preradi i proizvodnji benzina, iako za to više ne postoje nikakvi opravdani razlozi.

Samo na tom poslu, NIS, koji je privatizovan na loš i štetan način, ostvaruje povlašćeni položaj i kontrolu tržišta, a građani Srbije plaćaju najskuplji i najnekvalitetniji benzin u okruženju.

Ako Komisija odmah ne uvede red, pošto Vlada očigledno za to nije spremna i sposobna, uskoro će sva javna preduzeća doći u poziciju JAT-a ili Železnica, najvećih gubitaša i primera neefikasnosti koji se godišnje plaća stotinama miliona evra iz budžeta.

Javna preduzeća, politički patronat i neefikasnost u njima ne mogu se večno tolerisati.

LDP smatra da je važno za srpsku ekomoniju i sve građane da u budućnosti izbegnemo ono što se upravo dešava “Jat Ervejzu”.

Bolje je da se ovi problemi odmah reše, da se “Srbijagas”, NIS i drugi tzv. giganti spreme za normalno tržište, nego da se uskoro, na nekoj novoj telefonskoj sednici Vlade i slično slučaju JAT-a, donese odluka o gašenju kompanije, bez plana i programa, i osnivanju nove u koju će ući imovina, dok će građanima na teretu ostati dugovi, gubici i ogromne obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: