“Prekinuta veza suda i kriminala“

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović kaže da je u Srbiji prekinuta veza pravosuđa sa kriminalom, političkim stranka, tajkunima i biznismenima.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

15:13

Default images

Predstavljajući Odboru Skupstine Srbije za pravosuđe i upravu izveštaj o radu Visokog saveta sudstva za 2009. godinu, Mesarovićeva je navela da se krajem ove godine može očekivati prvi izveštaj o efektima reforme pravosuđa. Ona kaže da će pravi efekti i rezultati reforme pravosuđa biti poznati za dve do dve i po godine.

Mesarovićeva je navela da je reforma obavljena da bi se poboljšalo stanje u sudstvu i da je opšti izbor sudija obavljen po Ustavu i zakonu i da u tom procesu Savet nije koristio podatke BIA, policije i drugih državnih organa.

Za ocenu sudija, kako je navela, bio je dovoljan uvid u njihov dotadašnji rad i postupanje u predmetima, a kriterijumi za izbor sudija koje je utvrdio Savet bili su transparentni.

Mesarovićeva je najavila da bi do kraja aprila trebalo da bude završen proces izbora sudija za 81 upražnjeno mesto za koje je raspisan javni konkurs.

Mesarovićeva je ukazala i na nepotpun sastav VŠ kome nedostaje još jedan član iz reda profesora pravnih fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: