Šoljom: Odnos Srbije "za primer"

Predsednik Mađarske Laslo Šoljom, ocenio je da je odnos Srbije prema manjinama "za primer", ističući posebno kulturnu autonomiju koju uživaju.

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

19:01

Default images

"Raduje nas činjenica da u Srbiji manjine uživaju kulturnu autonomiju i da ovde, za razliku od nekih drugih država gde žive mađarske nacionalne manjine, nije pravnim aktima zabranjena upotreba maternjeg jezika i školovanje dece na maternjem jeziku", rekao je predsednik Šoljom, koji je doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, na poziv Saveza vojvođanskih Mađara.

"Briga matične zemlje za nacionalne manjine predstavlja jedinstvo mađarskog naroda. Zahvaljući tom jedinstvu Mađari u dijaspori uspevaju da odole svim izazovima," rekao je Šoljom.

On je u Horgošu prisustvovao i prigodnoj svečanosti koja je organizovana povodom 12. marta - Dana tog pograničnog mesta i tom prilikom otkrio spomenik osnivaču mađarske države kralju Ištvanu I.

Predsednik Mađarske će tokom trodnevnog boravka u našoj zemlji, obići nekoliko mesta u Vojvodini, a u nedelju će se sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Novom Sadu.

Šoljom je započeo trodnevnu privatnu posetu Srbiji na poziv Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), a povodom 15. marta, najvećeg mađarskog nacionalnog praznika posvećenog revoluciji iz 1848-49. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: