Dulić: Teško do kompromisa

Teško je reći da li će se skup u Kopenhagenu uspešno završiti, izjavio je ministar životne sredine Oliver Dulić, koji se nada da će biti postignut uspeh.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

16:32

Default images

"Nadam da će da uspeti. Dobra stvar je što je ovo zaista skup bez presedana u istoriji. Verovatno, osim Generalne skupštine UN nije organizovan nijedan na kojem se okupilo toliko predsednika država i vlada i verujem da je upravo to razlog zbog čega će, na kraju, ipak, doći do nekog rešenja", uveren je ministar Dulić.

On je rekao da bi se, u slučaju neuspeha konferencije, stvorili ogromni problemi za klimu na zemlji i vrlo loša atmosfera među državama koje su godinama pokušavale da dođu do rešenja.

"Teško je reći, bez obzira što je ostalo još samo par sati do zatvaranja konferencije, da li je uspela. U ovom trenutku lideri najvećih zemalja sveta, a tu su Barak Obama, Angela Merkel, Nikola Sarkozi, Gordon Braun, sede iza zatvorenih vrata i pokušavaju da dođu do kompromisnog rešenja", rekao je Dulić.

Ministar je precizirao da je region u kojem je Srbija - izuzetno osetljiv na klimatske promene i da je svakako jedna od zemalja koja će primiti i konkretnu pomoć za adaptaciju na klimatske promene.

"Takođe ćemo, u godinama koje su pred nama, mnogo više morati da ulažemo i energije i novca u obnovljive izvore energije, u energetsku efikasnost, da edukujemo naše ljude, promenimo način ponašanja", precizirao je Dulić.

"Srbija je, u principu, od početka držala poziciju koja će se, verovatno, na kraju i ostvariti, a to je da će morati vremenom da preuzima obaveze. Međutim, dok kompletno ne ispuni svoje obaveze iz postojećeg Kjoto protokola, neće imati kvantifikovano obaveze smanjenje emisije gasa staklene bašte", naglasio je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: