Povećati broj visokoobrazovanih

Na Svetskom samitu predsednika univerziteta u Beogradu ocenjeno je da Srbija treba da poveća broj visookobrazovanih radi ekonomskog razvoja.

Izvor: B92

Subota, 04.04.2009.

01:05

Default images

Samit je posvećen savremenim trendovima u visokom obrazovanju, a na njemu učestvuju predstavnici 55 zemalja. Srpski ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će Samit omogućiti razmenu iskustava i znanja o novim tendencijama u visokom obrazovanju u svetu. On je ukazao i na to da bi trebalo povećati broj visokoobrazovanih.

“U strukturi našeg stanovništva, u odnosu na popis 2002. godine, imamo 6,5 odsto ljudi sa visokim obrazovanjem, što mi smatramo nedovoljno dobrim ostvarenjem i želimo naravno da postignemo daleko veće ciljeve, odnosno bolje rezultate – da smanjimo dužinu studiranja i povećamo broj diplomiranih u odnosu na broj upisanih”, kazao je Obradović.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević kaže da je strateški cilj zemlje da visoko obrazovanje bude u funkciji ekonomskog razvoja.

“Mora da se shvati da je obrazovanje investicija, da to nije nikakva potrošnja i da je obrazovanje jedini put kojim Srbija treba da ide – da obrazuje mlade ljude i da ih zapošljava”, smatra Kovačević.

“Moraju da imaju znanje koje priznaje globalno tržište i moraju da rade na tom globalnom tržištu”, poručio je rektor Beogradskog univerziteta.

Svetski samit rektora univerziteta otvoren je juče i trajaće naredna dva dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: