Kina: 50.000 poginulih

Kineski državni mediji javljaju danas da se ukupan broj žrtava zemljotresa popeo na gotovo 50.000, a strahuje se da je još oko 26.000 ljudi i dalje zatrpano ruševinama.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 14.05.2008.

08:51

Default images

Kineske vlasti su saopštile da je razaranje u epicentru zemljotresa, u pokrajini Sečuan, još veće nego što se pretpostavljalo u ponedeljak, kada se zemljotres dogodio. U potpuno uništenom gradu Jingsiuu preživelo je manje od četvrtine od ukupno 10.000 stanovnika.

U Sečuanu je raspoređeno više desetina hiljada vojnika, koji pomažu u spasilačkim operacijama i raspodeli pomoći, prenosi BBC. Visoki funkcioner vlade u Pekingu Luo Pingfei naglasio je da su vlasti izdvojile znatna sredstava za pomoć postradalima.

"Vlada je izdvojila 123 miliona američkih dolara za spasilačke operacije i pronalaženje smeštaja za pogođeno stanovništvo. U region smo poslali i više od 60.000 šatora i 50.000 ćebadi", rekao je on.

U Kini loše vreme i dalje ometa spasilačke operacije. Vojnicima i pripadnicima spasilačkih odreda bilo je potrebno više od 24 sata da pređu planine ka Sečuanu, uz jaku kišu i puteve blokirane nanosima zemlje.

Epicentar potresa snage 7,8 stepeni Rihterove skale bio je oko stotinu kilometara udaljen od glavnog grada pokrajine Čengdu. Najteže je pogođen Sečuan, ali i u susednim pokrajinama, na primer u Gansuu, ima mnogo stradalih.
Posledice zemljotresa (Beta)
Strah od novih potresa i šteta koja je već naneta zgradama naveli su mnoge žitelje Čengdua da noć između utorka i srede provedu pod otvorenim nebom, tvrdeći da je napolju mnogo bezbednije.

Agencije prenose da su kineske vlasti angažovale 50.000 vojnika radi pružanja pomoći pogođenim područjima. Predsednik Hu Đintao je još u ponedeljak pozvao na ulaganje maksimalnih napora kako bi se pomoglo žrtavama.

Zemljotres sa eipcentrom u Sečuanu osetio se sve do Pekinga, tajlandske prestonice Bangkoka i Hanoja u Vijetnamu.

Zbog potresa sa epicentrom na jugozapadu Kine evakuisana je i najviša zgrada u Šangaju, na istočnoj obali zemlje.

AIR: Šteta 20 milijardi dolara

Cena katastrofalnog zemljotresa u Kini, po svoj prilici, biće veća od 20 milijardi dolara, saopštila je danas vodeća svetska firma za procene šteta, AIR Vorldvajd.

Zemljotres, srećom, nije direktno pogodio glavni grad provincije Sečuan, Čengdu, gde AIR procenjuje ukupnu vrednost imovine na više od 115 milijardi dolara od kojih je samo mali procenat pokriven osiguranjem.

AIR procenuje vrednost imovine cele provincije na oko 215 milijardi dolara.

Sečuan je podložan potresima - bilo ih je najmanje osam snage 7,8 stepeni u proteklih 500 godina - i takođe je jedan od najnaseljenijih regiona Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: