Skupština RS o Lajčakovim odlukama

Poslanici Skupštine RS usvojili Deklaraciju u kojoj se navodi da je Miroslav Lajčak nastavio s prekoračenjima ovlašćenja.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 30.10.2007.

09:22

Default images

U Deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske se ističe da nametnuti zakon o izmeni i dopuni Zakona o Savetu ministara BiH nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Za Deklaraciju je glasalo 77 poslanika, a šest je bilo protiv.

Šefovi poslaničkih klubova u toku noći usaglasili su jedinstven tekst zaključaka parlamenta RS o poslednjim odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka.

Nakon usvajanja Deklaracije 5 posebna sednica Skupštine RS je prekinuta i biće nastavljena u ponedeljak 5. oktobra, nakon što Savet za implementaciju mira iznese svoje stavove o poslednjim Lajčakovim merama.

Tokom jučerašnjeg višečasovnog zasedanja gotovo svaka srpska stranka imala je predlog zaključaka, pa je predsednik Skupštine Igor Radojičić prekinuo sednicu kako bi tokom noći bili usaglašeni stavovi i utvrđen jedinstven tekst odgovora na Lajčakove mere.

Najznačajniji predlozi izneti tokom zasedanja jesu donošenje rezolucije kojom bi bilo traženo ukidanje Bonskih ovlašćenja predstavnika međunarodne zajednice i deklaracija o vraćanju oduzetih nadležnosti RS.

Premijer RS Milorad Dodik je poslanicima saopštio stav Vlade o Lajčakovim merama i predložio da ih Skupština proglasi neprihvatljivim činom rušenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Dodik se nada da će Skupština imati konačan stav pre zasedanja Upravnog odbora Saveta za primenu mira, danas u Sarajevu.

"Ne prihvatamo nametnuta Lajčakova rešenja, ona moraju biti povučena ili izmenjena. Neka objašnjenja mogu da posluže kao osnova za dopunu tih odluka, ali one moraju imati normativni karakter, a ne karakter objašnjenja", kaže Dodik.

Član Predsedništva BiH i funkcioner Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika Nebojša Radmanović kaže da svi očekuju sednicu Upravnog odbor Veća za primenu mira jer Veće može da protumači da Lajčak nije u pravu, "kao što i mi mislimo", kaže on.

Iz Kancelarije međunarodnog predstavnika upućeno je upozorenje da će, ako u RS bude nastavljeno stvaranje napetosti zbog Lajčakovih mera, rukovodstvo RS biti odgovorno za takvu situaciju i posledice.

Ivanić: Činovnici bi da ostanu u BiH

Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izjavio je da su činovnici Kancelarije međunarodnog predstavnika bitno uticali na odluke Miroslava Lajčaka i da deo negativnog ambijenta u BiH proističe iz njihove želje da ostanu što je moguće duže u BiH.

"To je cela jedna struktura koja ima svoje motive. Lepo je biti u BiH i imati pristojnu platu i biti mnogo značajniji nego u svojoj zemlji. Jedino u BiH imate situaciju da činovnici kreiraju zakone, u svim drugim zemljama to rade parlamentarci", izjavio je Ivanić za Večernji list.

"Suština nezadovoljstva u RS je u činjenici da je Lajčakovim merama stvoren temelj da RS bude preglasana", izjavio je Ivanić, tvrdeći da je to za RS neprihvatljivo.

Reakcije na izjave iz Srbije

Tokom političke krize u BiH oglašavali su se i najviši zvaničnici Srbije, koji su kritikovali Miroslava Lajčaka i branili stavove Republike Srpske.

Tim povodom iz više ambasada EU, kao i ambasade SAD, stigao je Srbiji demarš, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: