Podela upravnih odbora i kritike

Najviše liderskih mesta u upravnim odborima javnih preduzeća imaće DS. Stručnjaci kritikuju "feudalni princip".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.10.2007.

08:02

Default images

Najviše direktorskih mesta u 30 velikih javnih i državnih preduzeća imaće Demokratska stranka, stoji u aneksu koalicionog sporazuma tri vladajuće stranke. Prema saznanjima Tanjuga, ta stranka preuzeće direktorska mesta u preduzećima Telekom Srbija, NIS i Osiguranje Dunav, koja su do sada vodili kadrovi iz Demokratske stranke Srbije. Stranci G17 plus pripao je isti broj preduzeća kao do sada.

Novina u sporazumu je da stranka koja ima direktora ima i pravo na većinu u upravnom odboru preduzeća.

Prema aneksu koalicionog sporazuma, Draško Petrović više neće biti direktor Telekoma Srbija, a njegov brat Mirko Petrović više neće voditi preduzeće Osiguranje Dunav jer su ta mesta pripala DS-u. Kadrovi iz DS-a rukovodiće i preduzećima NIS i Državna lutrija Srbije.

Potpredsednica G17 plus Ivana Dulić-Marković izjavila je u Poligrafu B92 da su mesta u upravnim odborima podeljena po formuli 3-2-1, odnosno rezultatima koje su stranke postigle na izborima.

Ona smatra i da će do feudalne podele preduzeća doći bez obzira na to da li će neka stranka imati većinu u upravnom odboru. "Verujem da će se to desiti bez obzira na to da li će većina biti u upravnom odboru, a to je bio predmet kritike prošle vlade", kaže ona.

"Mislim da je DS mnogo glasova dobio kritikom pre svega takvog odnosa u ministarstvima i kritikom Nacionalnog investicionog plana, a na kraju se ispostavilo da je sada to prednost i da koriste prednosti vlasti i sistema na isti način", kaže ona.

Milosavljević: ZZO nije stvar političkih dogovora

Potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević rekao je povodom dogovora tri vladajuće stranke o raspodeli mesta u javnim preduzećima da Zavod za zdravstveno osiguranje nije javno preduzeće i da ta ustanova nije stvar političkih dogovora.

Milosavljević je kazao da je ZZO ustanova regulisana Zakonom o zdravstvenom osiguranju i da je sastav upravnog odbora te ustanove predviđen tim zakonom.

On je rekao da je principijelan stav G17 plus da upravni i nadzorni odbori javnih preduzeća budu imenovani tako da održavaju izbornu volju građana, a da se za direktorska mesta raspisuju konkursi za koje se biraju najbolji.

"Rad direktora ZZO je dobar i efikasan, a kad bi bilo drugačije, ja bih prvi tražio smenu direktora", naveo je Milosavljević.

"Nijedna stranka nije zvanično objavila međustranački dogovor o raspodeli mesta u javnim preduzećima Srbije, to se samo moglo videti u medijima", kazao je Milosavljević.

Prema Betinim izvorima, po dogovoru Demokratske stranke, Demokratske strane Srbije i G17 plus, mesto direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje pripalo je DS-u.

"Otvorena trgovina"

Biljana Stepanović, direktorka Ekonomist medija grupe, izjavila je za B92 da je u ovom slučaju manje bitno to koja je stranka dobila mesto u upravnom odboru nekog javnog preduzeća.

Ona kaže da više pada u oči i ostavlja loš utisak činjenica da se sada potpuno otvoreno trguje mestima u upravnim odborima javnih preduzeća na vrlo neugodan način.

"Ovo je onako jedna trgovina koja već prerasta u pijačnu trgovinu i mi danima gledamo šta će oni da se pogode i kako će da istrguju. Sama činjenica da stranke na ovaj način trguju mestima u najvećim javnim preduzećima, govori o njihovoj nedovoljnjoj ozbiljnosti", kaže ona.

"Mislim da zaista to ne bi smelo na taj način da se radi i da bi trebalo da imaju bar elementarnog obzira prema građanima koji su ih birali i prema kojima su oni najzad odgovorni", rekla je Stepanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: