Ponedeljak, 15.01.2024.

12:23

Obnavljanje lične karte ― procedura i šta vam treba od dokumenata

Zbog roka važenja od 10 godina, svima se desilo da zaboravimo kada bi trebalo da obnovimo isreklu ličnu kartu.

Izvor: B92

Obnavljanje lične karte ― procedura i šta vam treba od dokumenata
Foto: b92.net/arhiva

Zbog toga što je često ne menjamo, onda kada je potrebno nismo sigurni u proceduru obnavljanja lične karte.

U slučaju da vam je potrebno, upoznaćemo vas sa svime što vas čeka u procesu obnoave istekle lične karte.

15 dana od isteka lične karte dužni smo da podnesemo zahtev za izdavanje nove. Niko vas neće kazniti, niti će vam biti potrebni svedoci, ukoliko i posle zakonom propisanog roka podnesete zahtev.

U policijskoj stanici se najčešće u proseku čeka oko sedam dana na izdavanje nove lične karte nakon podnošenja zahteva.

Međutim, dešava se da se na termin za podnošenje zahteva čeka i po nekoliko nedelja, a to znači da za to vreme postoji mogućnost da nećete moći da obavite bilo kakve poslove za koje vam je lična karta potrebna.

Potrebna dokumenta za obnavljanje lične karte

Kada je u pitanju obnavljanje istekle lične karte, ono što je potrebno je da uplatite takse za novi dokument. Dokaz o uplati ćete predati na šalteru MUP-a ili ćete otići u zakazani termin koji ste dobili preko portala e-Uprave.

Iznosi taksi za zamenu lične karte su:

928,80 dinara + 226 dinara = 1.154,80 dinara.

Budite spremni na malo veći iznos jer se na ovu cenu dodaje i provizija banke ili pošte tako da je konačna cena oko 1.200 dinara.

Onog trenutka kada predate dokaze o uplati i izjavu dobićete Potvrdu o predaji dokumenata. Nju ćete koristiti do izdavanja novog dokumenta, u ovom slučaju, lične karte.

Jedna od novina u zakonu o ličnim kartama jeste proglašavanje ličnih karata nevažećim ukoliko su nestale, odnosno, ukoliko su izgubljene.

Do sada se proglašavanje nevažećih ličnih karata objavljivalo u Službenom glasniku, dok će se, prema novim pravilima, to raditi na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naime, stranke će i dalje biti u obavezi da prijave nestanak, promena će biti takva što će biti manji iznos prilikom prijave nestanka. Stranka će morati da plati taksu za donošenje rešenja ali neće snositi trošak za oglašavanje u Službenom glasniku, što je do pre dve godine košta 800 dinara.

Produženje lične karte onlajn – procedura preko eUprave

Portal eUprava dozvoljava termine zakazivanja do 30 dana unapred.

Ukoliko želite da sebi olakšate proceduru, prvo što morate da uradite je da posedujete registrovani nalog na eUprava portalu, a ukoliko ga nemate, registracija je jednostavna i odgovor dobijete uglavnom u roku od 24 sata.

Sam proces zakazivanja termina je krajnje jednostavan. Nakon što se ulogujete na portal eUprava, potrebno je da odaberete meni u gornjem levom uglu u delu Usluge, odaberete Lična dokumenta i onda opciju Lična karta/pasoš.

Odaberite neku od ponuđenih policijskih stanica u kojima je moguće zameniti isteklu ličnu kartu. Obavezno proverite da li ste uneli tačne podatke a nakon toga idite idite na sledeći korak – zakazivanje termina.

Na sredini se nalaze termini po danima, desno kalendar za brže prebacivanje na drugi dan ili nedelju, a levo opcije za zakazivanje i otkazivanje termina.

Nakon što odaberete opštinu dobićete informacije o lokaciji policijske stanice, informacije oko podnošenja zahteva, podsećanje da uz svoj termine možete dodati još i za članove svoje porodice, uključujući i maloletnu decu.

Takođe, tu su i informacije o potrebnim dokumentima i taksama koje treba da platite. Nakon toga potrebno je da prihvatite uslove korišćenja portala, proverite da li ste dobro uneli podatke.

Koliko ranije može da se produži lična karta

Najbolji savet koji možete dobiti kada je zamena istekle lične karte u pitanju, je da ne čekate poslednji trenutak, a koliko ranije možete obnoviti ovaj dokument?

Ličnu kartu možete produžiti i mesec dana pre isteka, a možete i dan pre isteka važeće.
Bitno je da vam važeća lična karta ne istekne, jer se u tom slučaju može desiti da platite kaznu, ukoliko vas uniformisano lice legitimiše u trenutku kada je vaša lična karta već istekla.

Poštujte zakon

Kada je u pitanju zamena istekle lične karte, morate biti obazrivi i morate voditi računa da vam ista ne istekne.

Bitno je i napomenuti da, prema Zakonu o ličnoj karti predviđene su drastične kazne za svakog ko nema važeću ličnu kartu iako je na to dužan. Sankcija u tom slučaju iznosi 50.000 dinara ili do 30 dana zatvora.

Takođe, prema tom zakonu zaprećena je novčana kazna od 5.000 dinara za svakoga ko u propisanom roku ne vrati ličnu kartu nadležnom organu radi poništenja ili ne prijavi nestanak odnosno pronalazak lične karte.

Novčanom kaznom do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniće se za prekršaj lice:


  • koje suprotno utvrđenoj dužnosti nema ličnu kartu


  • koje u određenom roku ne podnese zahtev za izdavanje lične karte


  • koje u zahtevu za izdavanje lične karte navede neistinite podatke


  • koje koristi ličnu kartu koju ne sme da koristi


  • koje upotrebi ličnu kartu suprotno zabrani korišćenja lične karte kao putne isprave


  • koje odbije da pokaže ličnu kartu službenom licu ovlašćenom za legitimisanje


  • koje ličnu kartu da drugom licu da se njome služi kao svojom, odnosno služi se tuđom ličnom kartom kao svojom ili je na drugi način zloupotrebljava


Novčanom kaznom do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice:


  • koje u propisanom roku ne vrati ličnu kartu nadležnom organu radi poništenja


  • koje ne nosi ličnu kartu a dužno je da je ima


  • koje bez odlaganja ne prijavi nestanak ili pronalazak lične karte

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

15 h

Podeli: