Sprema se veliki sukob – Putin kreće na NATO?

Ruski politikolog tvrdi da bi rat u Ukrajini mogao da bude "proba" za veći sukob i prilika ruskoj vojsci da testira i uporedi svoju vatrenu moć sa NATO.

Izvor: B92, Daily Mail

Subota, 21.05.2022.

13:38

Sprema se veliki sukob – Putin kreće na NATO?
Foto: Profimedia

Aleksej Fenenko, vanredni profesor na Školi za svetsku politiku Moskovskog državnog univerziteta i naučni saradnik Instituta za međunarodne bezbednosne studije, izneo je novu teoriju tokom tok šoua na TV kanalu Rusija 1.

"Mislim da je rat u Ukrajini... proba za mogući veći sukob u budućnosti. Testiramo naše oružje protiv NATO-a, saznaćemo koliko je naše oružje jače od njihovog“, izjavio je profesor. "To bi moglo da bude dobro iskustvo za buduće sukobe“, dodao je on. Dok zapadni mediji i analitičari tvrde da ruske snage trpe velike gubitke u Ukrajini, Rusi navode da imaju kontrolu nad važnom lukom Marijupolj, kao i da njihova "specijalna vojna operacija" ida po planu.

Rat u Ukrajini delom je izbio zbog nastojanja Kremlja da zaustavi širenje NATO na istok. Ni Moskva ni Brisel ne žele da se konflikt proširi, ali su posle odluke Finske i Švedske da apliciraju za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi, iz Kremlja najavili da se pripreme za njihov odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: