Utorak, 19.09.2006.

19:08

Brisel:Povoljni znaci u pregovorima

U Evropskoj uniji se smatra da ima povoljnih znakova u pregovorima o decentralizaciji i statusu Kosova, saznaje Beta.

Izvor: Beta

Default images

EU smatra da pregovore svakako treba nastaviti jer je to jedini način da se, uprkos svoj složenosti situacije, ukaže put ka rešenju. To su agenciji Beta rekli zvaničnici u EU koji su upućeni u tok pregovora albanske i srpske strane.

Oni su naglasili da se pripreme za sastanak šefova diplomatija Kontakt-grupe u Njujorku odvijaju u vrlo konstruktivnoj atmosferi.
Ocena je da su vidljivi "odmereniji tonovi i pristup, kako s jedne strane, SAD i Velike Britanije, tako i s druge strane, Rusije".

Izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari zato treba da nastavi pregovore, a sa njim će se u četvrtak u Njujorku sastati šefovi diplomatija Evropske unije i njen visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

Među evropskom "dvadesetpetoricom" preovladao je stav da rešenje statusa Kosova mora doneti stabilnu osnovu za apsolutno nužno pospešenje pre svega ekonomsko-socijalnog stanja u Pokrajini, gde će Evropska unija preuzeti ključni upliv.

Partneri u Evropskoj uniji smatraju i da to mora obavezno značiti unutrašnju stabilizaciju Srbije i njeno što brže uključivanje u strukture Evropske unije, uz prethodno neminovno rešenje problema saradnje Beograda s Haškim sudom.

Iako iz Kontakt-grupe i od Ahtisarija i dalje stižu tvrdnje da rešenje statusa treba izdejstvovati do kraja godine, u Evropskoj uniji većina partnera smatra da to može da se pomeri i do proleća, ako je izvesno da će ishod biti bolji za stabilnost Kosova, Srbije i regiona.

Odlično obavešteni međunarodni diplomatski izvori preneli su Beti da Ahtisari traži podršku Kontakt-grupe za to da se ubede obe strane za kompromis, posebno u pitanju decentralizacije i utvrđivanja opština sa srpskom većinom i njihovih nadležnosti.

Ali, kako se tvrdi, Ahtisari smatra da bi, iako nema drugog izbora, davanje širokih ovlašćenja za opštine sa srpskom većinom u suštini dovelo do "odvajanja" i ne bi doprinelo "multietničkom Kosovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: