Tajvan prvi put priznao: Ovo će razbesneti Kinu

Mali broj američkih snaga stacioniran je na Tajvanu kako bi sprovodio obuke sa tajvanskim vojnicima, rekla je predsednica Caj Ing-Ven u intervjuu za Si-En-En.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 28.10.2021.

08:23

Tajvan prvi put priznao: Ovo će razbesneti Kinu
Foto: EPA-EFE/Manuel Lorenzo

Time je potvrdila prisustvo američkih trupa na ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

Napetost u odnosima između Tajpeja i Pekinga, koja ne isključuje zauzimanje ostrva silom, eskalirale su poslednjih nedelja kako je Kina povećala vojni i politički pritisak. „Imamo širok spektar saradnje sa SAD u cilju povećanja naše odbrambene sposobnosti“, rekla je Caj za Si-En-En u intervjuu emitovanom u četvrtak.

Upitana koliko je američkih vojnika raspoređeno na Tajvanu, ona nije želela da precizira broj, već je samo rekla da "to nije onoliko koliko ljudi misle".

Potvrda dolazi u trenutku kada Peking naglo povećava vojni pritisak na Tajvan, uključujući ponovljene misije kineskih ratnih aviona u zoni za identifikaciju protivvazdušne odbrane te nepriznate zemlje.

Dok je nekoliko tajvanskih i međunarodnih medija već ranije izvestilo o takvoj obuci sa američkim trupama, ova zvanična potvrda Tajpeja bi mogla dodatno da pogorša odnose SAD i Kine. SAD, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni saveznik i glavni snabdevač oružjem.

Na pitanje o izveštajima o američkim trupama na Tajvanu, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je ranije ovog meseca reklo da bi SAD trebalo da prekinu vojne veze i prodaju oružja Tajvanu kako bi izbegle narušavanje bilateralnih odnosa.

Dosluh Tajvana i SAD

Caj Ing-Ven izjavila je da ima poverenja u Sjedinjene Američke Države (SAD) da će braniti to ostrvo od Kine.

"Imam poverenja, s obzirom na dugogodišnje odnose koji nas vezuju za SAD, kao i podršku američkog naroda, Kongresa i administracije", rekla je predsednica u intervjuu koji je u sredu uveče emitovao kanal Si-En-En.

Vojne tenzije između Tajvana i Kine su najgore u poslednjih više od 40 godina, ocenili su ranije ovog meseca tajvanski zvaničnici.

Tajvan poručuje da je nezavisna država i da će braniti svoju slobodu i demokratiju.

Kina međutim smatra da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim vezama sa SAD i osuđuje, kako navodi, "dosluh" Vašingtona i Tajpeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: