Japan i Crna Gora najavile primirje

Japan je priznao nezavisnu i suverenu Crnu Goru, čime je završen rat koji traje više od jednog veka.

Izvor: B92

Petak, 16.06.2006.

16:12

Default images

Naime, Crna Gora je početkom 20. veka, kada su Rusija i Japan ušle u rat, stala na stranu Rusije i objavila rat Japanu. Da je rat završen, ali i da Japan priznaje Crnu Goru kao nezavisnu državu, biće definitivno potvrđeno dolaskom specijalne izaslanice japanskog premijera i zamenice ministra spoljnih poslova Akiko Jamanaka u Crnu Goru 21. i 22 juna.

Jamanaka će se sastati sa najvišim zvaničnicima Crne Gore i predati pismo japanskog premijera Junićira Koizumija predsedniku vlade Crne Gore Milu Đukanoviću.

Istorija i simbolika

Šta je Crnu Goru navelo da tako odreaguje, za B92 objašnjava istoričar države i prava Novak Adžić: "Učešće Crnogoraca bilo je simbolično i ono je bilo u tom smislu da Crna Gora u tom simboličkom značenju podrži Rusiju, bude saveznik Rusije u rusko-japanskom ratu. Razume se, bilo je tu i generala Jovana Popovića Lipovca, zatim generala Anta Gvozdenovića i mnogih drugih Crnogoraca."

Sukob je donekle rešen protokolom tokom komunističke vladavine u Jugoslaviji, a ono što se i danas prepričava jesu anegdote vezane za taj rat.

Jednu od njih priča i Novak Adžić: "Meni ovako deluje simpatično obračun jednog Crnogrca sa japanskim samurajem. Prema ovoj anegdoti, mislim da pobeda tog Crnogorca u dvoboju sa japanskim samurajem nije bila baš viteška. Iz kog razloga? Što je Crnogorac računao da će u tom duelu, kada je u pitanju veština, po svim pravilima samurajske borbe izgubiti, pa pošto je postojao običaj da se pre borbe poklone oni koji učestvuju u duelu, u tom momentu dok se japanski samuraj poklanjao, Crnogorac je jednostavno izvadio svoj jatagan i odsekao mu glavu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: