Dokazi o žrtvovanju radnika RTS-a

Objavljena knjiga s dokazima da je Slobodan Milošević tokom bombardovanja smišljeno žrtvovao 16 radnika TV Beograd.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.04.2006.

09:58

Default images

U knjizi beogradskog izdavača Dan grafa tvrdi se da je akcija izvedena uz saučesništvo Vojske Jugoslavije i rukovodilaca Radio-televizije Srbije, s ciljem sticanja odlučujuće prednost iu propagandnom ratu protiv međunarodne zajednice, a zabeležene su i reči sagovornika dan uoči napada da će žrtve biti zanemarljive u odnosu na propagandnu korist.

"Iz dokumenata i pouzdanih svedočenja nesumnjivo sledi da su NATO i komandant snaga NATO-a u Evropi, general Vesli Klark, na vreme obavestili Miloševića o nameri da bombarduju RTS", rekao je autor knjige "Tišina u Aberdarevoj" Zoran Janić. "Neposredni Miloševićevi pomagači bili su funkcioneri RTS-a, koji su se u noći napada krili blizu zgrade državne televizije, da bi se odmah posle eksplozije pojavili na licu mesta i snimili prilog koji je, kako se Milošević nadao, trebalo da zada presudan udarac u propagandnom ratu protiv Zapada", navodi on.

Od rukovodilaca RTS-a, za napad su, sem jedinog osuđenog, direktora Dragoljuba Milanovića, unapred znali barem još i njegov pomoćnik Jovan Ristić, sekretar Televizije Dušan Jakovljević i urednici Milorad Komrakov, Tatjana Lenard i Dušan Vojvodić, koji je neposredno pred napad izveo iz zgrade kćerku Nataliju Sinanović, tvrdi autor "Tišine u Aberdarevoj". "Vojska ne samo da je imala transkript presretnutog razgovora pilota aviona koji je krenuo u akciju iz baze u Avijanu, nego je, kako se kasnije ispostavilo, o napadu znala čitava tri dana ranije. Postoji i svedok, osoba iz pratnje Marka Miloševića, i njena izjava pod punim imenom i prezimenom, da je prisustvovala razgovoru general-majora Aleksandra Bakočevića i Miloševićevog sina u požarevačkom kafiću Roleks dan uoči napada. Složili su se da će žrtve biti zanemarljive u odnosu na propagandnu korist", rekao je autor.

Prema njegovim rečima, Savezno ministarstvo odbrane, koje je u ratnim uslovima bilo nadležno za RTS, dopustilo je Milanoviću i njegovim pomoćnicima da ignorišu izričitu naredbu Savezne vlade o evakuaciji državne televizije na rezervno mesto rada, u studije u Košutnjaku. Istu tu stvar Milanoviću je dopustio i tadašnji ministar informisanja Srbije Aleksandar Vučić, navodi se u knjizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: