Koje je marke markica

Ministar vera odbacuje kritike na račun Vlade zbog uvođenja markice za izgradnju hrama Svetog Save na Vračaru.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2006.

12:55

Default images

Milan Radulović u izjavi za javnost ocenjuje da kritike izviru iz nerazumevanja značaja verske kulture. "Kritike upućene Vladi u tom slučaju pokazuju da u Srbiji neki borci za ljudska prava slobodu govora ponekad nesmotreno praktikuju tako da njome iskažu svoju politički motivisanu netrpeljivost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da poreknu pravo na slobodu savesti i veroispovesti većini građana Srbije", piše on.

"Takvim istupima posredno se osporavaju prava, interesi, položaj i uloga i ostalih crkava i verskih zajednica u demokratskom društvu. Političkim napadima na crkve ugrožavaju se verske slobode u Srbiji, a zaštita tih sloboda jedini je razlog mog obraćanja javnosti", naveo je Radulović.

"Hram Svetog Save spada u onu vrstu sakralnih zdanja koja sublimišu i izražavaju religioznu svest i estetski ukus jedne epohe, a hramovi kakav je svetosavski služe na ponos svih naraštaja i svih građana jedne države koji učestvuju u njegovom podizanju. Kao kulturna vrednost, hram Svetog Save je privlačan i otvoren svakom Beograđaninu, svakom građaninu Srbije, budućim naraštajima, pa i svakom turisti, bez razlike. Upravo zato nijedna crkva i verska zajednica u Srbiji ne osporava odluku Vlade Srbije o uvođenju markice. Pojedinci i organizacije koji osporavaju tu Vladinu odluku mogli su po istoj logici i sa istim pravom tvrditi da je uvođenje doplatne poštanske marke za finansiranje Evropskog prvenstva u vaterpolu predstavljalo kršenje ljudskih prava neplivača, ljubitelja fudbala i građana koje nijedan sport ne zanima", dodaje ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: